Budapest-Vizafogói Szent Márton Plébánia

Képgaléria
Plébánia

Cím: 1139 Budapest, Váci út 91/b.
Telefon: 1/350-3534
Anyakönyvek: 1944-től, előtte a Bp.-Újlipótvárosi Plébánián
A PLÉBÁNIA HATÁRAI: Rákos-patak – Duna – Dráva u. – Dózsa György út – Kassák Lajos u. – Róbert Károly krt. – Pap Károly u. – Röppentyű u.
Területi beosztás: Pesti-Északi Espereskerület

Lelkipásztorok

Plébános: Juhász Gábor Tamás Dr.

Plébániatemplom

Címe: 1139 Budapest, Váci út 91/b.
Búcsú: november 11.
Szentségimádás: június 16. és november 10.

Történet

1932-ben kap Kaiser József, a Szent Margit plébánia káplánja megbízatást, hogy a Szent Margit plébánia Dráva u., Röppentyű u., Rákos-patak és Duna által határolt területén új egyházközséget és lelkészséget szervezzen. 1935-ben, mint kihelyezett káplán a XIII., Váci út 87. I. 10. sz. lakásba költözik és a Váci út 89. sz. alatti elemi iskola tornatermében végzi az istentiszteletet. 1936-ban megalakul a Kisegítô Kápolna Egyesület, amelynek célja a templomépítés. A Frangepán u. 4. sz. ház alagsorában bérelt helyiségben nyitnak kápolnát 1937-ben Tours-i Szent Márton titulussal. 1938-ban a Váci út 38. sz. alatti ingatlant megvásárolják, majd 1942-ben a szomszédos telket is. 1943. december 1-tôl önálló egyházközség és lelkészség lesz. A háborús, anyagi nehézségek miatt a templomépítésre összegyűjtött pénz csak arra elegendô, hogy a megvásárolt telken levô kocsmaépületet kápolnává rendezzék be. A katonai hatóságok ui. az eddig kápolnának használt alagsort óvóhellyé kívánták alakítani. – 1948-ban újabb telket vásárol az egyházközség. 1952-ben tárgyalások után a telkeket és a rajta levô kápolnát az épülô lakótelep számára államosítják. A lelkészség kárpótlás után kápolnáját visszahelyezi oda, ahonnan egykor kiindult, a Frangepán u. 4. sz. ház alagsorába (126 m2). Az eddigi alagsori és lelkészlakások bérlemények voltak. Ezek helyett Dr. Lékai László bíboros Szabó István és Borsányi Pál tervei alapján új templomot és plébániát építtet a mai helyen, amelyet 1985. november 16-án maga szentel fel.

2016 novemberében felújítási munkálatok kezdődnek. A templom utcafronti oldala új épületrésszel bővül, a plébánia belső terei teljesen megváltoznak, elősegítve a plébániai munkát, lehetőséget teremtve nagyobb közösségi összejövetelek szervezésére. A plébánia és a templom teljes bútorzata megújul. A kivitelezési munkák 2017 nyarán befejeződnek, a felújítást követően a vizafogói templom ismét alkalmassá válik a hitélet napi szintű folytatására. Erdő Péter bíboros, prímás szeptember 23-án áldja meg a felújított templomot.

 

Fotó: Thaler Tamás

Templom- és kápolnaigazgatóságok a plébánia területén:

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:
Új Ember bolt