Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert Plébánia

Képgaléria
Plébánia

Cím: 1119 Budapest, Etele út 3.
Telefon: 1/790-2908
E-mail: sztadalbertpl@gmail.com
Postacím: 1509 Budapest Pf. 40.
Anyakönyvek 1934-től, előtte a tabáni és szentimrevárosi plébánián :
A PLÉBÁNIA HATÁRAI: Kelenföldi pu. – Ferencvárosi pu. vasútvonal – Tétényi út (teljes hosszában) – Kondorosi út – Duna
Területi beosztás: Budai-Középső Espereskerület

Lelkipásztorok

Plébániai kormányzó: Kelemen László

Plébániatemplom

Címe: 1119 Budapest, Etele út 3.
A templomhoz urnatemető tartozik
Templombúcsú: március 4., plébánia búcsú
Szentségimádás: április 23. és július 13.

Történet

1919 őszétől a Hengermalom úti iskola tornatermében kezd misézni a környék híveinek Havlicsek Vince hitoktató. 1921-ben megalakul a Búzavirág Kisegítő Kápolna Egyesület. 1927-ben a Major u. 9. sz. alatt kultúrház létesül. 1930-ban megszervezik az egyházközséget. A lelkészség 1931-ben alakul meg a tabáni plébánia területéből. Az önállóságot és anyakönyvezési jogot azonban csak 1934-ben nyeri el. A szükségkápolna 1931-ben a Fehérvári út 88. sz. épület üzlethelyiségébe költözik, ahol jelenleg is van. A kultúrház 1935-ben a lelkészlakásokkal együtt a Fehérvári út 84. szám alatt kap helyet. 1935-ben a Jeruzsálem-telepen, a Galváni utcában az ottani hívek ellátására felépítik a Jeruzsálem kápolnát (176 m2). A nagy templom építésének tervét a háború meghiúsítja. 1940-ben nyeri el a lelkészség a plébániai rangot. 1950-ben a kultúrházat államosítják, az ott levő káplánlakások helyébe a Bölcső u. 13. sz. ház V. emeletén utalnak ki lakást. 1954-ben a kápolna befogadóképességét (180 m2) átrendezéssel némileg növelik. Török Ferenc műegyetemi adjunktus terve szerint 1977-ben alakítják ki a liturgikus teret.
  A rendszerváltás után jöhet szóba újra komolyabban a templomépítés terve, amelyet az könnyít meg igazán, hogy a plébánia 2008 decemberében az önkormányzattól 99 évre ingyen megkapja az Etele út–Peztvál József utca sarkán álló, mintegy 2300 négyzetméteres területet. 2013 április 23-án Szent Adalbert ünnepén Erdő Péter bíboros letűzi a templom helyén a keresztet, és elhelyezi az épülő templom alapkövét.
  2014 március 13-án kerül sor az épülő Boldog Meszlényi Zoltán-templom bokrétaünnepére, amelyen Erdő Péter bíboros megáldja a szerkezetkész épületet.
  A plébánia közössége 2014. október 30-án szentmisén búcsúzik el attól az üzlethelyiségből átalakított kápolnától, amelyet évtizedekig használtak. A szertartás után Erdő Péter bíboros megszenteli a felszentelendő Boldog Meszlényi Zoltán-templom harangjait.
  Az új templom közelében külön harangtorony áll, ahol a két régebbi, kisebb mellett egy újabb harang is lakik. Az új harang Őrbottyánban készül, és a templom névadó szentjének tiszteletére önteti egy mecénás, erre utal felirata is: „Boldog Meszlényi Zoltán, könyörögj érettünk!” A rövid szertartás után mindhárom harang a helyére kerül.
  Az új templom építtetője az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye. A terveket a Jahoda és Páricsy Építész-iroda készíti el, a szakmai lebonyolítására és a műszaki ellenőrzésére a KIMA Stúdió kap megbízást, a kivitelezést pedig az ALP-INTER MAGASÉPÍTŐ Kft. végzi.

További templomok és kápolnák a plébánia területén

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:
Új Ember bolt