2022. szeptember 13. kedd

Népszámláláskor valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!

Arra buzdítunk minden magyar katolikust, hogy bátran vallja meg hitét, Krisztushoz és az ő Egyházához tartozását.

2022. október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. Ennek első szakasza október 1. és 16. között zajlik, ekkor minden Magyarországon élő személy online töltheti ki a népszámlálási kérdőívet.

Aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt október 17-e és november 20-a között személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. November 21–28. között a települési jegyzőknél lesz pótösszeírási időszak azok számára, akik bármilyen okból korábban kimaradtak.

A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a magyar katolikusok életében is.

 

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kampányt indít a népszámláláshoz kapcsolódóan, amelynek célja, hogy minden magyar katolikust arra buzdítson: bátran vallja meg vallási hovatartozását és felelősségének teljes tudatában töltse ki a népszámlálás vonatkozó kérdését.

 

A népszámlálás 14. kérdése így hangzik: „Mi a vallása, felekezete?”. A választ minden esetben csak digitális formában, begépelés útján lehet megadni. (A számlálóbiztosok, illetve a jegyzők is tableten töltik ki a kérdőívet.)

A rendszer a „katolikus” szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel:

– a latin, azaz a római katolikus hívek ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (római katolikus)

– a bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt a lehetőséget válasszák:
katolikus (görögkatolikus)

– akik az előző kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, rítust képviselnek (pl. örmény vagy kopt katolikusok), választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház.

A kérdésre nem kötelező válaszolni, azonban a vallási hovatartozás identitásunk részét képezi. A püspöki konferencia ezért arra buzdít mindenkit, hogy a teljesen anonim népszámlálás alkalmával bátran vallja meg hitét, Krisztushoz és az ő Egyházához tartozását.

További videók a témában itt érhetők el.

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt