2021. október 3. vasárnap

Nemzetek miséje

Október 2-án, szombaton harmadik alkalommal tartották meg a nemzetek miséjét a Szent István-bazilikában. A többnyelvű és koncelebrált szertartást Erdő Péter bíboros vezette, a szentbeszédet Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott segédpüspök mondta.

Főegyházmegyénkben csupán néhány idegen nyelvű közösségnek van saját papja, a többiben megbízott helyi papok szolgálnak, akik jól ismerik az adott csoport nyelvét és szokásait. A legnagyobb lélekszámúak közé tartoznak az angol, a francia, az olasz, a német, a lengyel, a spanyol, a portugál, a horvát, a szlovák, az ukrán és a vietnámi nyelvű közösségek. A tíz-tizenöt nyelvi csoportban mintegy 20-25 pap végez szolgálatot. A közösségek tagjai és a létszámuk is gyakran változik, hiszen sokan csak pár évre érkeznek Magyarországra, de a számukra bemutatott szentmiséket gyakran az azonos nyelvet beszélő turisták, és a helyiek, nyelvtanulók is látogatják.

A nemzetek miséje jelzi, hogy a területünkön élő idegen nyelvű katolikusok a főegyházmegye szerves részét alkotják, nálunk itthon vannak, hiszen az Egyházban nincsenek külföldiek, nincsenek idegenek, mindannyian testvérek vagyunk, és egy Egyházat alkotunk.

Az Egyházi Törvénykönyv ugyancsak előírja, hogy a helyi főpásztor köteles gondoskodni az egyházmegyéje területén élő és tartózkodó idegen nyelvű hívek lelkipásztori ellátásáról.

Fotó: Résztvevők a nemzetek miséjén a Szent István-bazilikában 2021. október 2-án.
MTI/Balogh Zoltán

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt