2018. augusztus 30. csütörtök

Holnap zárul a 8. Esztergomi Liszt Hét

Három helyszín adott otthont a jeles zenei programsorozatnak. A különböző felállású komolyzenei formációk a Bazilikában, a Szent Adalbert Központban és a ferences Szent Anna templomban léptek a legendás zeneszerző rajongói elé.

 

2018. augusztus 31-én pénteken 19.00 órakor, a bazilikában az Esztergomi mise (Missa Solennis zur Einweihung der Basilika in Gran) egyházzenei alkotással zárul a program.

A 8. Esztergomi Liszt Hetet augusztus 26-31. között rendezték meg az Esztergomi Bazilika felszentelésének 162., Liszt Ferenc születésének 207. és halálának 132. évfordulóján. Ebben a háromszorosan is jubileumi évben a szervezők így adóznak Liszt Ferenc emlékének és művészetének.

 

 

Liszt Ferenc, a magát mindenkor magyarnak valló, ugyanakkor nyitott, széles látókörű és nagy hatású világpolgár gazdag zeneszerzői életművének csak kisebb hányadát ismeri a zeneszerető nagyközönség. Magyarországon Liszt egyházzenei művei megszólaltatásának kisebb templomi együttesek jóvoltából egyedülálló hagyománya van, de még itt is sok a teendő, hogy az életműnek ez a része ne csupán szűk körben, korlátozott nyilvánosság előtt szólaljon meg, hanem kiemelt rendezvények keretében elfoglalja méltó helyét a hivatalos hazai, sőt nemzetközi koncertéletben.

 

 

Ezért kezdeményezték Liszttel foglalkozó zenei szakemberek először 2008 elején egy olyan fesztivál létrehozását, amely a zeneszerző életművének vallásos ihletésű vokális és hangszeres részét helyezi műsorának középpontjába. Az első Esztergomi Liszt Hetet 2008-ban tartották jótékonysági koncertek, pályázatok, szponzorok és a város támogatásával. A koncertek színhelyei a Bazilika és a Szent Adalbert Központ, valamint a Dobó Gimnázium aulája voltak, az utóbbi években pedig a Ferences Szent Anna templom is megnyitotta kapuit.

A rendezvény helyszínéül kézenfekvő módon Esztergom kínálkozott, a Duna-kanyar kiemelt fontosságú turisztikai célpontjainak egyike, ahol a város jelképévé vált főszékesegyházat 1856. augusztus 31-én Lisztnek ez alkalomra komponált ünnepi miséjével, a Missa solennisszel (ismertebb nevén az Esztergomi misével) szentelték föl. Az egyhetes fesztivál időpontját, augusztus utolsó teljes hetét is az egykori ősbemutató eredeti időpontja határozta meg.

Az előadókat tekintve idén is a helyi és országos koncertélet ismert, sőt kiemelkedő együttesei és művészei szólaltatják meg Liszt muzsikáját. A fesztivál előadói apparátusok szerint is elkülöníthető tematikája nyomán nagyobb ívű zenekari és orgona-hangverseny nyitja és zárja a hetet az Esztergomi Bazilikában. Hét közben váltakozva hallhatók zongora-, orgona-, dalműsorok, zenekari, kamarazenei koncertek.

 

 

Állandó résztvevő együttesek az Esztergomi Szimfonikus Zenekar és Balassa Bálint Kórus, a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara; a szólisták között szerepelt már Bogányi Gergely, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek, kiváló orgonisták, mint Fassang László, Király Csaba, Pálúr János, a Szent Efrém Férfikar, az OSZK kórusa, – kivétel nélkül Liszt műveinek zseniális és hivatott tolmácsolói – valamit a híres angol kontratenor énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára, Nicholas Clapton.

A 2. Esztergomi Liszt Hét óta rendszeresen tartanak Tardy László karnagy, a Budavári Mátyás-templom ének- és zenekarának főzeneigazgatója, az Országos Magyar Cecília Egyesület társelnöke vezetésével nemzetközi kóruskurzust is, amelynek résztvevői – szlovákiai, csehországi, lengyelországi és hazai kórusénekesek – azzal a szándékkal érkeznek, hogy Liszt kevéssé ismert szakrális kórusműveit megismerhessék és hazájukban is terjeszthessék. A lezajlott hét év rendezvényeit követően a fesztivált a jelentős nyári kulturális események között tartják számon.

Fotó: Mudrák Attila

papageno.huKépgaléria


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/1. szám
Esztergom-Budapest 2019/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt