2020. február 17. hétfő

Gyémánt László és Ardey Edina kiállítását nyitották meg Tatabányán

Míves festésmód, önelemző arcképek a Kortárs Galériában


Gyémánt László, Kossuth -díjas festő és grafikus, valamint Ardey Edina festőművész kiállítását nyitották meg a Vértes Agorájában. Kammerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria vezetője üdvözölte a művészetkedvelőket, akik között ott volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek is. Az alkotók többször merítettek ihletet vallási témákból, s a hazai egyházi vezetőkről is több portrét készítettek. A kiállítás anyagában is szerepel Mindszenthy portré, és Mária és a Megváltó című ábrázolás.

Feledy Balázs művészeti író megnyitójában kiemelte: Gyémánt László bravúros rajzművész, kiemelkedően felkészült portréfestő. Mélyen önelemző önarcképek készítője. Arcképei között sok értelmiségi személyiség és színészpontrék, valamint jazz-zenészek állnak. Tatabányai kötődését is ez utóbbi adta: gyakran látogatta az egykori jazz-táborokat, ahol számtalan kitűnő portré született híres zenészekről. Tanítványával és művésztársával, Ardey Edinával az életben is egy párt alkotnak. A zenei inspiráció a festőnő munkásságában is a központban van. Arcképeit rendkívül míves festésmód, pontos ábrázolási képesség jellemzi. Kiemelkednek közülük nőket megjelenítő, mély empátiával festett alkotásai, valamint meditatív, önelemző önarcképei – hangzott el a megnyitón.

Erdő Péter bíboros a művészekhez kötődő személyes kapcsolatáról a megnyitót követően elmondta: a Pázmány egyetem rektoraként elődjének, Gál Ferenc professzornak a portréját szerették volna megfestetni. Akkor már nem élt, ezért keresték azt a magyar festőt, aki fényképek alapján is eleget tud tenni ennek a felkérésnek. Gyémánt Lászlót szólították meg, aki lenyűgöző módon oldotta meg a feladatot: a 84 éves korában elhunyt professzort a portrén évtizedekkel fiatalabbnak ábrázolta. Később többször is felkérték, s a Kossuth -díjas festő másokat is megörökített. Kiemelkedő lett Szent Péter ábrázolása, amely egy kicsit önvallomásként is értékelhető, s a Mindszenty József bíborost ábrázoló portréja is
- Korábban jártam Gyémánt László műtermében, ahol megcsodálhattam képeit – mondta a bíboros. - Úgy érzem, a tatabányai kiállítás jól reprezentálja a kiváló alkotó művészetét. A most megnyílt tárlaton új alkotásokkal is találkoztam.

A kiállítás Tatabányán, a Vértes Agorája Kortárs Galériájában március 20-áig tekinthető meg.

kemma.hu

Képgaléria

Címkék

Erdő Péter

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt