A templom névadójára emlékeztek Kelenföldön

A Boldog Meszlényi Zoltán templomban, a vértanú halálának évfordulóján tartotta liturgikus emléknapot március 4-én. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta.

A szentmise kezdetén Musits Antal plébános köszöntötte a híveket, az újbudai filiákból érkező katolikus papokat, és Erdő Péter főpásztort, aki örömmel vállalta ezt a szolgálatot, mert személyesen is kötődik Újbuda legfiatalabb templomához. A bíboros sokat segített abban, hogy a templom felépülhessen, jelen volt az alapkő letételekor, a bokrétaünnepen, és a felszentelést is ő végezte.

Az idei búcsúnak két kerek évfordulója is volt. Tíz évvel ezelőtt avatták boldoggá Meszlényi Zoltán vértanút, és öt éve adták át a híveknek a róla elnevezett templomot az Etele úton. A búcsú napja egyben Meszlényi Zoltán vértanú püspök halálának évfordulója is.
A szentbeszédben Erdő Péter bíboros Meszlényi Zoltán életútjáról beszélt. Felhívta a hívek figyelmét a vértanú tanúságtételének örökérvényűségére, kiemelte álhatatosságát, ahogy tudatosan vállalta a vértanúhalált. A bíboros felelevenítette Meszlényi szavait, amelyeket akkor mondott, amikor felkérték, hogy Mindszenty József bebörtönzését követően vállalja el az érseki helynök tisztséget. “Elvállalom, mint a leölésre kész bárány” – mondta.

A kistarcsai internálótáborban elhunyt püspök és érseki helynök boldoggá avatását Erdő Péter bíboros indította el 2004-ben. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a dokumentumot, amely Meszlényi Zoltán vértanút kanonizálja a boldogok sorában, így október 31-én az esztergomi bazilikában sor kerülhetett a boldoggá avatási szertartásra. Ereklyéjét ekkor az esztergomi bazilika Szent Adalbert-mellékoltárában helyezték el. A felszenteléskor, 2014-ben pedig a kelenföldi templomba is megérkeztek boldog Meszlényi Zoltán ereklyéi.

 

D. B. S.

Forrás: Újbuda

Újbuda TV

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt