2022. augusztus 9. kedd

A Szent Korona valódi ereklye vallási értelemben is

Szentmisét celebrált a felvidéki Ipolybalogon, a hagyományos Szent Korona Ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás. A vasárnap megtartott ünnepség egyben a VII. Palóc Világtalálkozó zárónapja is volt.

A Szent Korona hitelesített másolatának jelenlétében leplezték le az ipolybalogi Szent Erzsébet parkban Esterházy János mellszobrát, melyet Erdő Péter Esztergom-Budapesti érsek, bíboros megáldott. A Szent Korona ünnep ezután a település Kápolna-dombján folytatódott, ahol György Ferenc plébános köszöntötte és megáldotta az ünneplőket. Az Árpád-kori templom előtt Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a Szent Korona másolata jelenlétében.

 

„Itt, Ipolybalogon évszázadokon át híven megőrizte az emlékezet, hogy a Szent Korona egy-két napot itt töltött. Mintha erő sugározna ki belőle, ahogyan ezt a hívő tisztelet az ereklyékről ősidők óta tanúsítja. A Szent Korona pedig valódi ereklye vallási értelemben is” – fogalmazott szentbeszédében. Felidézte, hogy Szent István király a korona formájában felajánlotta Magyarországot a boldogságos Szűzanyának: „Ezt a felajánlást a történelem során többször megújítottuk. Sőt erre emlékeztünk akkor is, amikor idén tavasszal Ferenc pápa kérésének megfelelően Oroszországot és Ukrajnát ajánlottuk fel Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. Az ilyen felajánlás mindig a legnagyobb bizalom kifejezése és egyben a veszélyben lévő ember kiáltása is.”

A bíboros beszélt a missziós keresztről, amelyben ott vannak a régi magyar szentek és a legújabb szentek, boldogok ereklyéi, és amelyet a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra készülve körbehordoztak az egész Kárpát-medencében, sőt azon is túl.

 

„El kellett ismernünk, hogy magyarok, szlovákok, ukránok, románok, horvátok, vagy akár értünk élő és dolgozó olaszok és más nemzetiségűek egyetlen közösséget alkotnak. Közös a szenvedésünk, közös a hitünk és a reményünk. Ennek a missziós keresztnek az útja erősítette bizalmunkat az isteni gondviselésben és tudatosította közösségi összetartozásunkat is” – fogalmazott Erdő Péter, beszédében köszöntve egyúttal a VII. Palóc Világtalálkozó résztvevőit is. Azt kérte: tartsák meg és éljék meg hitüket abban a formában is, „ahogyan őseinktől örököltük, de oly módon, hogy érthető, vonzó, erős hitvallás legyen korunk számára is.”

„Fedezzük fel és éljük meg, hogy felelősek vagyunk egymásért, hogy mindnyájan összetartozunk és egyetlen családot alkotunk, a családfő pedig Krisztus. Neki legyen dicsőség most és mindörökké. Ámen” – zárta szentbeszédét a Kápolna-dombon Erdő Péter.

 

A vasárnapi eseménysorozaton átadták a Szent Korona-díjakat is: a felvidéki kitüntetést az idei évben a Magyar Katolikus Egyház és a magyar kormány kapta. Az elismerést Erdő Péter bíboros és Panyi Miklós államtitkár vette át Bálint Péter polgármesteről és György Ferenc atyától.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – sajtóiroda

Fotók: a Felvidek.ma engedélyével

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt