2021. január 8. péntek

5 millió forint értékű segéllyszállítmányt visz Horvátországba a Karitász

Főegyházmegyénk Szent Erzsébet Karitász Központja félmillió forinttal járult hozzá!

Négy nap alatt 5 millió forint összegű felajánlás érkezett a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász felhívására, amivel a horvátországi földrengésben bajba jutott embereken segít a jószolgálati szervezet. Magánszemélyek, plébániák, plébániai karitász szervezetek, a karitász intézményei és alapítványa is mind-mind a nemes ügy mellé álltak, aminek következtében három kisbusz indul útnak jövő héten, kedden Sziszekbe, olyan használati eszközökkel és tartós élelmiszerekkel, amik ott most a legfontosabbak és legszükségesebbek. Január 7-én, csütörtökön délelőtt a körmendi és a szentgotthárdi plébániai karitászok adták át adományaikat, közel 950.000 Ft értékben.

"Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy a felhívástól számított néhány napon belül több mint 5 millió forint értékű adomány gyűlt össze készpénz, illetve a sziszeki egyházmegye által javasolt használati eszközök és tartós élelmiszerek formájában!" Ezzel a lélekmelengető hírrel fogadott minket csütörtökön reggel Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató, amitől máris "szebbnek" tűnt a reggeli ködös-szürke, kedvomlasztóan hűvös idő. Körmendre és Szentgotthárdra indultunk, az ottani karitász csoportok adományait gyűjtöttük össze, amit a többi, az egyházmegye határát is átlépő adományozó felajánlásával együtt szállít majd Sziszekbe jövő hét kedden a karitász.

A körmendi karitász csoport gyorsan reagált a horvátországi eseményekre, és a szükséget szenvedők megsegítésére - Kiss László plébános segítségével - azonnal gyűjtést indított. Erős Klára, a körmendi plébániai karitász csoport vezetője úgy fogalmazott, nagyon sok segíteni vágyót meg tudtak szólítani az adománygyűjtés felhívásával, nemcsak körmendieket, hanem a környező falvak lakóit is. "Azt tartottuk szem előtt, hogy olyat adjunk, pontosabban olyat vigyen a gyűjtést szervező, ami odakinn szükséges. Ennek ismeretében a plébániai karitász csoport kifejezetten pénzadományt gyűjtött, amiből kályhákat és aggregátort vásárolt a karitász, de voltak, akik meleg takarókat hoztak, mert az állam által biztosított konténerépületekbe, mobil lakóházakba ideiglenesen elszállásoltak - fedél nélkül maradottak - számára ez is nélkülözhetetlen - mondta Erős Klára. Azt is hozzátette, hogy készülni kell a további károkra is, tartalékot kell képezni, azaz a gyűjtést célzottan folytatni, ebben pedig az egyházmegyei karitász rendkívül jól teszi a dolgát! "Úgy gondolom, az adomány mutatja, milyen lelkülettel álltak az emberek László atya szívhez szóló felhívásához. Itt bizony megmozdult a lélek is! Ami különösen igaz a Körmenden és környékén élőkre, ha azt látják, hogy értelmes, okos dolgokra van szüksége azoknak, akiknek gyűjtenek, akkor ők örömmel adományoznak.

Kiss László atya szólt arról, hogy a vasárnap kihirdetett felhívás megmozgatta a híveket, akik a helyzet súlyosságát átérezve álltak a nemes ügy mellé, "azzal az érzéssel, hogy ha mások bajban vannak, a legfontosabb, hogy tudjunk segíteni nekik". A felhívás eredményeként négy nap alatt végül 301.000 Ft pénzadomány gyűlt össze, amit a Rába-parti város plébánosa saját keretéből további 50.000 forinttal toldott meg.

Az egyházmegye legnyugatibb városában, Szentgotthárdon is aktívan segítettek a horvátországi szerencsétlenség bajbajutottjain. Erről már Bodorkós Imre atya beszélt, aki örömmel számolt be arról, hogy a hívek nagy segítőkészséggel mozdultak meg a felhívásra. "Vasárnap hirdettük ki a templomban, illetve a plébánia facebook oldalán, valamint egyéb közösségi felületeken, hogy elsősorban készétel konzerveket, takarókat, plédeket, egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket gyűjtünk. A hívek nagylelkűsége abban is megmutatkozott, hogy minden korosztályból érkeztek adományozók."

Félmillió forint értékben gyűlt össze adomány három nap alatt, amit további kb. 100.000 forinttal egészített ki a plébánia egy gázkályha és egy aggregátor vásárlásával.

Nemcsak a plébániai karitász csoportok - Zalaegerszegtől Jánosházán át Csákánydoroszlóig -, hanem magánszemélyek, a karitász intézményei (RÉV, Szikla, Hársfa-ház) és alapítványa is mind-mind a nemes ügy mellé álltak. Utóbbi, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitatív Alapítvány 1.3 millió forinttal járult hozzá a bajbajutottak megsegítéséhez. De nagy számban érkeztek felajánlások az egyházmegye "határain" kívülről is, többek közt a Győri Egyházmegyei Karitász harkai csoportjától 90.000 Ft, a Győri Egyházmegyei Karitász központjából 500.000 Ft, a budapesti Szent Erzsébet Karitász Központból szintén félmillió forint, a Soproni Plébániai Karitásztól 125.000 Ft érkezett.

Mindez szívet melengetően mutatja meg egy határtalan összefogás erejét. Az így összegyűlt pénzbeli felajánlásokból csak olyan szükségleti árucikkeket vásárol a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, amire odakinn szükség van: gázkályhákat, nagyteljesítményű áramfejlesztőket, tartós élelmiszereket, plédeket, műanyag evőeszközöket és mosóport. Ezt a segélyszállítmányt tervei szerint január 12-én, kedden indítja útnak, három kisbusszal.

Január végén tervez még további szállítmányt a karitász Horvátországba, ez azonban már kizárólag építőanyag és festék lesz, az addig beérkező pénzbeli felajánlásokból előreláthatóan cementet és mészhidrátot vásárolnak az újjáépítés munkálataihoz.

 

Forrás: Szent Erzsébet Karitász Központ/vaskarika.hu


Adó 1%-a, Katolikus Egyház

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/4. szám
Esztergom-Budapest 2020/3. szám

Összes magazin

Partnereink

Új Ember bolt