2018. február 16. péntek

300 milliós támogatással megújult az esztergomi gyakorló iskola

Átadták a főegyházmegye korszerűsített oktatási intézményét.

Jelentős felújításon és energetika korszerűsítésen esett át a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Esztergomban. A megújult épületet Snell György, a főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg.


A 300 millió forintos beruházás keretében felújították az iskolaszárnynak helyet adó, csaknem 3500 négyzetméteres épületet. Új elektromos hálózatot építettek ki, megújultak a vízvezetékek és a fűtési rendszer, korszerűsítették az öltözőket és a mosdókat. Hőszigetelték az épület homlokzatát, a tetőt, valamint a lábakon álló iskola alsó ártéri födémét, és új nyílászárókat építettek be.

Az iskola tornatermének felújítására további 50 millió forint felújítási támogatást nyert a fenntartó a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt pályázaton. A tornaterem felújítása a közeljövőben kezdődik.

Az elkészült fejlesztést pénteken délelőtt adta át Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: ma csaknem 120 ezer gyermeket nevelnek katolikus óvodában vagy iskolában, és mintegy 220 ezer gyermek jár más, többnyire keresztény felekezeti iskolába vagy óvodába az országban.


Közölte, az esztergomi iskola felújítását a kormány 300 millió forinttal támogatta, és közvetett segítségével a közeljövőben megújulhat az intézmény tornaterme is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Esztergom és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a térség egy megújuló korszak elején tart, és a fejlődésből Esztergom is ki tudja venni a részét, például a városban számos intézményt korszerűsítenek.

A megújult épületet Snell György segédpüspök áldotta meg.

A főegyházmegye katolikus iskolai főhatósága 2016-ban vette át az iskola fenntartását a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől. Az intézmény lehetőséget nyújt a német nemzetiségi nyelv és kultúra ápolására, a keresztény értékekre épít, ugyanakkor nyitott a más vallású, felekezetű és a nem vallásos tanulók előtt is. A nyolc évfolyamos intézményben 409 gyermek tanul.

Forrás: infoesztergom
Fotó: MTI Fotó

További képek a galériában! 


Képgaléria

Címkék

ifjúság

Kapcsolódó anyagok

  • Iskola épület megáldás - Esztergom (2018-02-16)
  • Esztergom-Budapest folyóirat

    Esztergom-Budapest 2023/5. szám
    Esztergom-Budapest 2023/4. szám

    Összes folyóirat

    Keresés

    Az oldalon

     

    Főegyházmegyei papok

    Plébánia keresése

    A főegyházmegye intézményei

     


     







    Adó 1%-a, Katolikus Egyház
    Partnereink:




    Új Ember bolt