Szent Kereszt Templom (Táltos u.)


Adatok

Címe: 1123 Budapest, Táltos u. 16.
Búcsú: szeptember 14.
Szentségimádás: április 19. és szeptember 14.

Kapcsolódás

Budai-Középső Espereskerület

Ellátja: Szent Kereszt Templomigazgatóság (Táltos u.)

Történet

Az Alkotás utcai Vöröskereszt kórház kápolnája 1884-ben nyílik meg, amelyet a hívek a Csörsz utcai bejáraton látogathatnak. 1945-ben súlyosan megsérül. Utódjául a Csörsz u. 4. szám alatt, a volt Fővárosi Vámház földszintjén alakítanak ki kápolnát, emeletén pedig lakást a templomigazgató és a sekrestyés részére. Útszélesítés miatt ezt 1976-ban lebontják. Három évig a Csörsz utcai parkban barakk kápolnában vannak a szentmisék. A főváros kártalanítási összegén az egyházi főhatóság Szabó István Ybl-díjas építész tervei szerint a Táltos u. 16. szám alatt építteti fel a Szent Kereszt-templomot (174 m2), amelyet 1979. szeptember 22-én dr. Lékai László bíboros szentel fel. 

A templomhoz csatlakozó papi otthon 1980-ban készült el.

1997-től jelentős felújításon ment keresztül. Új közösségi terem, vendégszoba, papi ebédlő készült. Az emeleti papi lakások nagy része is teljesen megújult, új fürdőszobákkal, modern konyhakialakításokkal. Az új szigeteléssel ellátott épület és a fűtésrendszer korszerűsítése nyomán takarékosabb fűtés és nyáron hűvösebb hőmérséklet fogadja a templomba érkező híveket és a ház lakóit: professzorokat és kórház-lelké­ szeket. A 12 helyen beázott templom hőszigetelt új tetőt kapott, a templom homlokzata is megújult. Belsejében a kopolitüveg helyett téglaburkolat teszi bensőségesebbé az újból kárpitozott padokkal és új festéssel felújított liturgikus teret. A falak előtti új függönyök a hang és hőszigetelést egyaránt szolgálják. A felújított hangerősítő-rendszer a jobb érthetőséget szolgálja.

A közösségi élet is megújult, a hitoktatáson kívül speciális csoportokkal való foglal­ kozás, imacsoportok, tanfolyamok és képzések gazdagítják a templom életét.

 

Fotó: Thaler Tamás

Képgaléria


Adó 1%-a, Katolikus Egyház

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2021/1. szám
Esztergom-Budapest 2020/4. szám

Összes magazin

Partnereink

Új Ember bolt