Budapest-Zuglói Páduai Szent Antal plébániatemplom


Adatok

Címe: 1145 Budapest, Bosnyák u.
Búcsú: június 13., ill. utáni vasárnap..
Szentségimádás: január 8. és október 14.

Kapcsolódás

Pesti-Középső Espereskerület

Ellátja: Budapest-Zuglói Páduai Szent Antal plébánia

Történet

A török idő előtt Párdi vagy Párdió falut találjuk e területen, amelyet részben a szigeti premontreiek birtokolnak. – Századunk elején még gyéren lakott vidék. Lakossága nagyrészt kertészkedéssel foglalkozik és Erzsébetvároshoz tartozik. A plébániatemplomtól messzire esô hívek számára 1903-tól az Angol utcai iskolában miséznek a domonkosok és az itt tanító hitoktatók. A Páduai Szent Antalról nevezett zuglói Kápolna Egyesület vezetôsége a Zugló u. 13. sz. alatti vendéglőt alakítja át kápolnává. Az egyházi főhatóság 1917-tôl Barkóczy Sándor hitoktatóra bízza a hívek gondozását és a plébánia szervezését. Az önálló egyházközség és plébánia 1919-ben alakul meg. A plébániai lakás és iroda a Telep u. 1. szám alatti iskolában kap helyet. A Bosnyák téren 1923-ban ideiglenes templomot emelnek, amelyet 1957-ben építészeti okokból (bauxit-beton) lebontanak. Ekkor azonban már áll mellette a hatalmas (1620 m2), Rimanóczy Gyula terve szerint 1941–1946 között épült templom. Szentélyét Kontuly Béla Páduai Szent Antal élettörténetét ábrázoló freskói díszítik. Az új oltárt 1980-ban Dr. Bagi István segédpüspök szentelte fel.

2013-ban megkezdődött, majd 2014-ben befejeződött a templom főhomlokzatának felújítása. A jelenlegi, 58 méter magas,  kilenctonnás toronysisakot 2014. januárjában áldotta meg Erdő Péter bíboros. Ma a toronyban négy – három új és egy régi – harang lakik. A teljes rekonstrukciónak köszönhetően közösségi és rendezvénytér jött létre az egykor rendkívül elhanyagolt területen.
Az új torony első emeletén kapott helyet az orgonához kapcsolódó próbaterem, a második szinten múzeumot nyitottak, mely a templom építésének tárgyi emlékeit és képi dokumentációját mutatja be, a negyedik és az ötödik szint kerengői kilátóként is várják a látogatókat.

 

Fotó: Thaler Tamás

Képgaléria


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/1. szám
Esztergom-Budapest 2019/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt