Kódexkiállítás nyílt Esztergomban

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban őrzött összes kódex most első alkalommal kerül a látogatók elé a pénteken nyíló kiállításon, a kódexekről készült tudományos igénnyel írt kódexkatalógus bemutatóján - mondta el a könyvtár igazgatója az MTI-nek.

    

Szalai Katalin hozzátette, a bemutatandó állomány a bibliotéka több száz éves története során még soha nem szerepelt együttes kiállításon. A látogatók 45 kódexet csodálhatnak meg.
    

A magyarországi egyházi könyvtárak közül a legtöbb kódex az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban található. A kiállítás a középkori magyarországi írásbeli kultúrát a magyar és más európai másolóműhelyekben készült kódexekkel reprezentálja.
    

Különös jelentőséggel bír két magyar nyelvű nyelvemlék; a Nagyszombati kódex az óbudai klarissza kolostorban készült; elmélkedéseket, bűnbánatot és gyónást elősegítő írásokat tartalmaz, valamint a Jordánszky-kódex, a legteljesebb középkori magyar bibliafordítás. Nevét korábbi tulajdonosáról, Jordánszky Elek esztergomi kanonokról kapta.
    

Kiemelkedő kötet a hatalmas liturgikus díszkódex, a kétkötetes Bakócz-graduále, a cseh zenei anyagot tartalmazó, gazdagon díszített Ulászló-graduále.
    

A kódexekről írt, most bemutatott kiadvány leírja a kötetek keletkezését, történelmi és művészettörténeti jelentőségét, valamint tárgyalja a művek külső megjelenését, a különböző kötéseket, díszítéseket, vereteket.
    

A kiállítást március 31-ig lehet látogatni, a kódexek digitalizált változata bármikor megtekinthető az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár honlapjának Bibliotheca digitalis/kódexek aloldalán.

 

MTI

 

Fotó: Tóth János - Szent Adalbert Központ

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2022/2. szám
Esztergom-Budapest 2021/1. szám

Összes folyóirat

 Adó 1%-a, Katolikus Egyház

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Partnereink

Új Ember bolt