2022. november 29. kedd

Tárjátok ki a szíveteket! – Elindult a Katolikus Karitász adventi segélyprogramja

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését. Tárjuk ki a szívünket és adjunk belőle egy darabot azoknak, akiknek szüksége van rá! Ezt szeretné a szervezet kifejezni a segélyprogram elnevezésével is. A nyitó sajtótájékoztatón Écsy Gábor országos igazgató és Dolhai Attila színművész beszélt a részletekről.

A segélyszervezet az akció megnyitóját a budapesti Szent István-bazilika előtt tartotta advent első vasárnapján. Écsy Gábor országos igazgató elmondta: „Sok kihívással nézünk szembe az idei karácsony során. Eddig a vírushelyzet nehezítette meg legjobban a közös ünnepeket, keveset és félve találkoztunk az idősebb családtagokkal. Most más jellegű problémák csökkentik az ünnep fényét. A Karitász idén is a nélkülözőkért indít ünnepi összefogást. Ennek kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Szeretnénk élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsonyt. Idén is meghívjuk közös ünnepségre a magányos és szegény körülmények között élő időseket. Célunk, hogy lakhatási támogatást adjunk, hogy emberi körülmények között élhessék a családok hétköznapjaikat és ünnepeiket. A különböző élethelyzetekben különleges törődést adhatunk, személyre szabott segítséggel. Ebben segít országszerte 10 ezer önkéntesünk, akik a Karitász hálózatában minden nap a legszegényebbekért dolgoznak.

Hálásak vagyunk a munkájukért, segítségükkel válik életté segélyszervezetünk jelmondata: Embertől emberig!”

Dolhai Attila Jászai Mari-díjas érdemes művész kiemelte, hogy már a tavalyi évben is részt vett a segélyakció népszerűsítésében. „Az Angyalbatyuban vettem részt, és készítettünk mi is egy ajándékdobozt. Akkor döntöttük el, hogy az akciónak egy saját dalt készítünk, ami most, egy év után bemutatható. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a karácsonyi jótékonysági koncertre, ami itt a Bazilikában lesz, azért is vagyunk itt. December 17-én, 19:30-kor tartjuk, a belépés ingyenes lesz, a Karitász felületein lehet regisztrálni.”

 

 

Az akció keretében számos országos program zajlik karácsonyig:

• Számos helyen osztanak egész télen teát és meleg ételt hajléktalanoknak és krízis helyzetben élőknek

• Több száz családot szeretnének kályhával és igény szerint tűzifával segíteni
• A határon túli magyar családokat is élelmiszercsomaggal, édességekkel, egyéb ajándékokkal segítik az ünnepek előtt
• Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni valamelyik gyűjtőponton. Részletek a www.angyalbatyu.hu oldalon. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek. Számos iskolában és templomban gyűlnek a játékok, amelyekből – édességgel, meglepetésekkel kiegészülve – névre szóló ajándékcsomagok készülnek. Az adományozó gyermekek segítségével országszerte több tízezer gyermeknek tehetjük valódi ünneppé a karácsonyt!

 

November 27-től egészen a karácsonyig tartó időszakban több módon is be lehet kapcsolódni az országos akcióba.

• A 1356-os adományvonalon egy hívással 500 forinttal támogathatják a szervezet munkáját.
• Banki átutalással, online adományozással bármilyen összeggel hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramokhoz és az évközi munkához is. Részletek a karitasz.hu oldalon.
• Az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül egy helyi program támogatásába is bekapcsolódhat tárgyi vagy pénzadományával.
• Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció szintén adventben egy héten keresztül hívja fel a figyelmet a szegény családok helyzetére december 4. és 11. között. Hazánkban több száz településen ragyognak majd fel a gyertyák fényei templomok előtt, adventi vásárokban, főtereken közös gyertyagyújtásra, adományozásra hívva a járókelőket.

A segélyszervezet november 27. és december 22. között Budapesten, a Szent István-bazilika előtt megrendezett adventi vásáron adománypontot működtet.

Lehetőségeik szerint csatlakozzanak a Karitász adventi adománygyűjtési akcióihoz, buzdítsák ismerőseiket és vigyék hírét, hogy minél nagyobb lehessen az összefogás és a korábbiaknál is több rászorulóhoz juthassanak el az adományok!

Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008
Adományvonal: 1356
www.karitasz.hu – online adományozás

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt