2022. január 21. péntek

Az Esztergomi Bazilikában tartották az idei imahét helyi eseménysorozatának legfontosabb állomását

Az istentisztelet keretében közösen szolgáltak a keresztény egyházak püspökei, papjai, lelkészei és diakónusai.

Az ünnepi alkalmon Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója köszöntötte többek között Steinbach József református, Lackner Pál evangélikus püspököket, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita-érseket és Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspököt.

Török Csaba kijelentette: a közös szolgálat azért is fontos, mert a keresztény testvérekkel együtt imádkozhatnak a közöttük tovább bontakozó egységért.

– Legyen ez az este kifejeződése annak, hogy a Szentlélek erejében szeretnénk előre haladni az egység útján, hogy minket, akik láttuk az ő csillagát, amely napkeleten kelt fel, egyre közelebb vezessen az Istenhez – tette hozzá.

A felolvasások, illetve igerészletek után elsőként Steinbach József járult a mikrofon mögé, aki kiemelte: Isten amit megmond, kijelent, megígér, az be is teljesedik, sőt bátran alapozhatunk, építkezhetünk rá, ugyanis abban nem fogunk csalódni. Ez a mai bizonytalan világban nagyon fontos üzenetnek számít.

Lackner Pál felidézte, hogy a 19. században a polgári szalonok kedvelt képei voltak a bukolikus jelenetek, melyek a pásztorokat és a pásztorlányokat harmonikus, békés környezetben ábrázolják. Pedig a világunk nem mindig olyan barátságos. Éppen ezért a közösségek vezetésekor sokszor vigyázni kell arra, hogy tiszta lelki táplálék jusson el az emberekhez.

Kocsis Fülöp azt taglalta, hogy Isten igéje annak a Krisztusnak a követésére szólít, aki értünk úgy szenvedett, hogy bűnt nem követett el. Magyarázata szerint, talán éppen azért szenvedett annyira szörnyű és mindenki mást felülmúló módon, „mert olyan ember volt, aki mindenki mást felülmúló módon volt egy az Istennel.”

Cserháti Ferenc a pandémiás időszak kapcsán úgy fogalmazott, hogy Jézus bátorítása jól jön számunkra, hiszen napjaink során minden okunk meglehet a csüggedésre, az aggodalmakra és a félelmekre. Hozzátette: felekezetre való tekintet nélkül tanúsítanunk kell, hogy emberi vágyaink beteljesítője Jézus Krisztus, az Isten egyszülött fia.

Végezetül Török Csaba megköszönte mindenkinek a szolgálatát és azt, hogy kifejezték szívbeli elköteleződésüket az egység útján való növekedésre.

Forrás: kemma.hu / Walczer Patrik 

 

Ökumenikus imahét

A Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsa (MEÖT) közleményéből kiderül, hogy az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg a világon, az esemény pedig több évtizedes hagyományokkal rendelkezik hazánkban. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban olvasható az is, hogy az idei évi eseménysorozat anyagát a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa készítette el, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai állították össze. Az egy hétig tartó időszak alatt az esztergomi gyülekezetek is közösen tartanak istentiszteleteket, illetve együtt imádkoznak a keresztényekért.

Képgaléria

Címkék

ökumené

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt