2022. november 20. vasárnap

Százak vettek részt a Közösségek szentségimádásán a Szent István-bazilikában

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus számos gyümölcse közül az egyik a Közösségek szentségimádása, amelyre – az egy évvel ezelőtti lelki tapasztalatok nyomán – november 19-én került újra sor a Szent István-bazilikában. Az alkalmon mintegy ezer hívő vett részt.

Szentségimádásra gyűltek össze a hívek, a katolikus egyházi közösségek és lelki mozgalmak tagjai a Szent István-bazilikában november 19-én, szombaton este.  A szentmisét követő alkalom kezdetén, résztvevőket köszöntő szavaiban a Bazilika plébánosa, Mohos Gábor az eucharisztikus kongresszus lelki élményének, lelki tapasztalatának folytatásaként beszélt a szentségimádásról. Az esztergom-budapesti segédpüspök arra hívta az egybegyűlteket: nyissák meg szívüket ezen az estén, hagyják, hogy Krisztus megszólítsa őket.

 

Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek. Ha valaki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad; összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és az én igéim tibennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy sok gyümölcsöt hoztok, és tanítványaim lesztek

– idézte János evangéliumát – egyúttal az esemény mottóját – a szentségikitételt követően Mohos Gábor.

 

 

Ezután tanúságtételekkel és közös zenés dicsőítéssel folytatódott a szentségimádás, az eucharisztikus kongresszus szentségmutatójának jelenlétében. A tanúságtevők János evangéliuma 15. fejezetének egyes verseire felfűzve beszélték el azt, hogy Isten miként szólította meg őket és formálta életüket. 

 

 

A zenei szolgálatot adó szimfonikus zenekar, a tavalyi szentségimádásra alakult könnyűzenei band és a negyvenfős La mia Fonte Énekkar – utóbbi ugyancsak az eucharisztikus kongresszus gyümölcse – által előadott dalok Isten és az ember kapcsolatáról, az Isten utáni vágyakozásról, Jézus testéről és véréről, az Eucharisztiáról szóltak, Farkasházi Dávid karmester vezényletével. A szentségimádás közben orgonaimprovizációk hangoztak el Virágh András Gábor, a Bazilika orgonaművészének előadásában. A zenei betétek között megemlékeztek a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium elhunyt tanáráról, a keresztény zenész körökben tiszteletnek örvendő Fodor Tamásról.

 

 

Az este folyamán a Bazilika oldalhajóiban öt-öt atya várta a bűnbocsánat szentségéhez járulókat. A szentségi áldást követően Mohos Gábor püspök az Oltáriszentséget ünnepélyesen átvitte a Mária-kápolnába – ezzel zárult a szombat esti szentségimádás a Szent István-bazilikában.

 

A szentségimádás szervezésében közreműködők és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Ifjúsági Referatúrája munkatársai köszönetet mondanak Mohos Gábor püspök atyának a szentségimádás vezetéséért, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős kabinetjének a megrendezést lehetővé tevő támogatásért, az EWTN televíziónak az élő közvetítés nagylelkű magára vállalásáért, a Műegyetemi Katolikus Közösség tagjainak a háttérben végzett szolgálatért és nem utolsósorban a Szent István-bazilika munkatársainak a helyszín biztosításáért.

 

Az EWTN televízió élő közvetítése itt újra megtekinthető:

https://www.facebook.com/egombp/videos/1136920783608960


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – sajtóiroda

Fotó: Wágner Csapó József

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt