2020. június 20. szombat

Országszerte 130 katolikus óvoda épül vagy újul meg

Ünnepség a Szent László-templomnál

Országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg a katolikus óvodaépítési program keretében hangzott el ma Budapesten, a XII. kerületben épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségén.

Az ünnepség keretében Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom mellett épülő óvodát, valamint a templom kertjében felállított keresztutat.

A szeretet bibliai értelemben elsősorban "nem érzelem, hanem törekvés, küzdelem, hogy jót tegyünk felebarátunkkal". Ehhez a küzdelmes szeretethez ad példát Jézus életútja és szenvedéstörténete, amin a most megáldott keresztút végigvezet - mondta Mohos Gábor.

A templom kertjében kialakított keresztút stációit B. Kopp Judit (1943-1995) szobrászművész bronz domborművei díszítik, az építészeti terv Taraczky Dániel munkája.

A plébánia tájékoztatása szerint B. Kopp Judit halála előtt készítette a domborműveket, amelyeket a család ajánlott fel a készülő keresztúthoz.


Az óvoda 800 millió forintos állami támogatásból épül és várhatóan novemberre készül el. Az épület földszintjén közösségi terek és tornaterem, emeletén három csoportszoba és kiszolgáló helyiségek lesznek.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen kiemelte: az elmúlt időszakban a kormány családpolitikájának fontos része volt a gyermeknevelés támogatása és az óvodák építése, tíz év alatt több mint 16 ezer új óvodai férőhelyet teremtettek.

Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek, "akik majd benépesítik az óvodát", megértik és továbbviszik keresztény hit és közösség üzenetét. Az ünnepségen jelen volt Vejkey Imre országgyűlési képviselő, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke. 

MTI


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/1. szám
Esztergom-Budapest 2019/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt