2020. április 1. szerda

Napi homília - 2020. április 1.

Erdő Péter bíboros, prímás elmélkedése

Nagyböjt 5. hetének szerdai napja van. Az Anyaszentegyház Dániel könyvéből olvassa az ószövetségi szentírási szakaszt (Dán 3,14-20.91-92.95). A három ifjú történetét halljuk, akik nem voltak hajlandók a királynak, mint istennek, vagy a bálványoknak áldozni. Még a halált is vállalták azért, hogy hűségesek maradjanak az egy, igaz Istenhez. Amikor pedig a tüzes kemencébe vetették őket büntetésből, akkor Isten angyala jelent meg a kemencében, és ők a lángok között is sértetlenek maradtak. Maga Isten menti meg az igaz embert, aki hűséges marad hozzá. Ez ennek a történetnek a végső tanulsága.

A János evangéliumban pedig Jézusnak egy drámai párbeszédet olvassuk (Jn 8,31-42). „Az igazság tesz szabaddá” (Jn 8,32) – erről beszél Jézus a benne hívő zsidóknak. Krisztus életére törnek már ekkor, érezzük a közeledő drámát, de a szabaddá tétel, a megszabadítás mindig ott lebeg a Messiás, vagy a várva várt Messiás alakja körül. Jézus többször is kifejezésre juttatta, hogy ő nem politikai Messiás, hogy ő nem a római uralomtól akarja megszabadítani az embereket, hanem van valami sokkal mélyebb kötelék, amelytől meg kell szabadulnunk, hogy boldogok lehessünk. Ez a kötelék pedig a bűn. Ezért sértődnek meg annyira a hallgatói, mikor azt mondják, hogy „Ábrahám a mi atyánk” (Jn 8,39). Igen, de akkor Ábrahám tetteit is utánozni kell, vagyis a hitre kell alapítani az életet, az Istenben való hitre, aki lehet, hogy számunkra érthetetlen dolgokat kíván tőlünk, de ha hűségesek vagyunk Hozzá, akkor megment bennünket és minden ígéretét teljesíti.

Ennek a mai evangéliumnak ismét csak a lelkiismeret-vizsgálatra való felszólítás a tanulsága, hiszen nekünk is a megtérés idejében, ezekben a napokban meg kell kérdeznünk, hogy mik azok a bűnök, amelyektől meg kell szabadulnunk; hol az az igazság, amit az életünkben eddig elhanyagoltunk, amiről megfeledkeztünk; milyen a kapcsolatunk Jézussal? Hogyha ezeket a kérdéseket magunkban átelmélkedjük, akkor megvilágosodik az is, hogy hogyan lehetünk szabadabbak, hogyan lehetünk boldogabbak már itt minden nehézség ellenére, már itt a földi életünkben, és hogyan érezhetjük meg, hogy az örök életben biztonság és boldogság vár ránk.

A hanganyag indítása a linkre klikkelve:

www.katolikusradio.hu/archivum.php?firstaudioid=10&mev=2020&mho=04&mnap=01&mora=10&mperc=52


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/1. szám
Esztergom-Budapest 2019/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt