2020. március 17. kedd

Nagyböjti triduum

Élő közvetítés lesz ma este a Bonum Televízióban az ujjáépülő Szent József-templomból

Mintegy tíz éve merült fel a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom külső felújításának az igénye, ezért 2016-ban a felújított plébánia átadása után a templomépület külső részének renoválását tűzték ki célul. A beruházást az állam 1,2 milliárd forinttal támogatta. Az épület várhatóan már 2020. április végére már régi pompájában tündökölhet.

A Józsefvárosban zajló városrehabilitációs program keretein belül került felújításra a Szent József Plébánia épülete 2016-ban, tavaly pedig a templom védőszentjének ünnepén elkezdték az állványok ölelésébe bújtatott templomépület rekonstrukcióját is. A munkálatok előreláthatóan 2020 késő tavaszáig tartanak majd, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére már régi pompájában tündökölhet Józsefváros legnagyobb temploma. A tervezettnél fél évvel hosszabban elhúzódó a közbeszerzési eljárásra beadott, tíz pályázat kiértékelése után végül a Belvárosi Építőipari Vállalat került ki győztes kivitelezőként. A felújításhoz az állam 1,2 milliárd forinttal járult hozzá.

Michels Antal atya, a templom plébánosa, elmondása szerint a templomot legutóbb az 1950-es években tatarozták, annak omladozó vakolata, repedező szobrai azonban már maguk is jelezték, hogy szükség van a megújításra. A helyreállítás során rendbe hozták a tetőszerkezetet, és a tornyokat, jelenleg folyamatban van az ablakok és a vízelvezetés teljes cseréje, lekaparták a vakolatot, mélyebb színt, valamint az időjárás hatásai elleni védőréteget kaptak a falak, ugyanakkor helyre hozták a lábazatot, restaurálták a szobrokat is.

Külön projektként április végére ígérik az órák modernizálását, valamint egy belső energetika rekonstrukció is várható a két oldalsó szárnyban, amelynek keretében felújítják a gáz- és villanyvezetékeket, padlófűtéssel látják el a termeket, továbbá a főhajóban lévő padokra ionsugárzót szerelnek fel, korszerűsítik a hangosítást, illetve nagy valószínűséggel napkollektort is kap majd a közösség reményei szerint az épület.

A templomot Batthyány József építtette. A munkálatok 1797-ben kezdődtek és a következő évben már használatba is vették az épületet. Tervezője Tallher József birodalmi építész, aki az Országos Építészeti Igazgatóság vezetője volt. A plébániatemplom felszentelésének 220 éves évfordulóját 2019. márciusban 17-én ünnepelték.

Tegnap estétől nagyböjti triduumot tart Török Csaba atya a templomban. A ma és holnap 17 órakor kezdődő szentmisét egy-egy előadás követi. A programot élőben közvetíti a BonumTV.

 

Fotó: Thaler Tamás


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/1. szám
Esztergom-Budapest 2019/4. szám

Összes magazin

Új Ember bolt