2022. február 17. csütörtök

Megszépül a Szent István-kápolna

A közelmúltban felállványozták és elkezdődött az esztergomi Imaház utca, a Kölcsey Ferenc utca, illetve a Bánfi Lukács út találkozásánál található Szent István-kápolna külső felújítása.

Az 1745-ben, barokk stílusban épített, műemlék jellegű épületen több évtizeddel ezelőtt végezték el az utolsó rekonstrukciót, azóta pedig vizesedett a kápolna lábazata, problémák voltak az ereszcsatornákkal és beázások is történtek.

Török Csaba atyától, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház – közismert nevén az Esztergomi Bazilika plébániai kormányzójától, egyben a kápolnáért felelős Vízivárosi Plébánia lelkipásztorától megtudtuk, hogy nemcsak a kápolna külső homlokzata, a toronysisak és a tetőszerkezet újul meg, hanem elvégzik a lábazat szigetelését is, hogy megelőzzék a további vizesedést. Az épületet belsőleg 1994-ben, míg külsőleg egy évvel korábban újították fel, így az azóta bekövetkezett állagromlás tette szükségessé a rekonstrukciót. Reméli, hogy a munkálatok június 29-ig, Szent Péter és Pál napjáig befejeződnek.

A plébániai kormányzó azt is elárulta, hogy bár nagyságrendileg 50 millió forintos projektről van szó, az építőipari alapanyagok árának változása miatt csak a munkálatok befejezésekor lehet a pontos összeget meghatározni. A Bethlen Gábor Alapítványon keresztül pályáztak állami támogatásra – ez a költségek harminc százalékát teszi ki –, az önkormányzat is anyagi hozzájárulást nyújt számukra, a fennmaradó részt pedig a hívek adománya és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye támogatása teszi ki.

Esztergomban az elmúlt években több egyházi épület is megújult: például a városhoz tartozó Pilisszentlélek 1857-ben épült templomát 77 millió forintból újították fel, melyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, az esztergomi önkormányzat is anyagilag támogatott. A belvárosi temető felett található Jó Pásztor-kápolna 2018-19-ben kapott új tetőszerkezetet, míg a leglátványosabb projekt, a bazilika teljes körű felújítása jelenleg is zajlik, s a tervek szerint 2024-ben ér véget.

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:
Új Ember bolt