2019. február 25. hétfő

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ma délután szentmisét mutatott be az 1948-as kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri áldozatokra emlékezve a község katolikus templomában.

Szentbeszédében a hetven évvel ezelőtti eseményeket felidézve azt mondta, az isteni gondviselés üzenete, hogy a per utáni évtizedekben Pócspetri számos papot nevelt ki az ország számára, mintha a hét évtizeddel ezelőtti nemzedék a katolikus nevelésért történő kiállása és szenvedése titokzatos módon meghozta volna a maga gyümölcsét.

A koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönzött, majd 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélt Mindszenty József bíborosról, esztergomi érsekről, Magyarország egykori prímásáról megemlékezve Erdő Péter elmondta, Ferenc pápa döntése értelmében Mindszenty József hivatalosan is példakép lehet, az ő személye volt a legismertebb a hitükért szenvedést vállaló bátor magyar katolikusok közül.

Mindazoknak a szimbóluma ő, akik hitük, meggyőződésük, emberségük bátor vállalása miatt kínzást, börtönt, megaláztatást szenvedtek, sőt, feláldozták az életüket is - jelentette ki a bíboros. Hozzátette, hosszú a sora azoknak a vértanúknak és hitvallóknak, akiket a 20. század tanúságtevői közül már a boldogok sorába iktattak a Kárpát-medencében. "Az ő szenvedésük pedig ma is lelki segítség népeink számára" - fogalmazott.

A szentmisét követően Erdő Péter és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter megkoszorúzta a máriapócsi Mindszenty József-szobrot és Asztalos János plébános emléktábláját a pócspetri templom falán.

Pócspetri lakosai 1948. június 3-án este a plébános felhívására az esti litánia után a helyi iskola védelmében a községháza elé vonultak, ahol a képviselő-testület az egyházi iskola megszüntetéséről tárgyalt. Néhányan megkíséreltek bejutni az ülésre, ezt két rendőr próbálta megakadályozni. A dulakodásban egy riasztólövés is eldördült, majd Takács Gábor őrvezető csőre töltött puskája a lépcsőhöz ütődve elsült, és a golyó halálra sebezte a rendőrt.

A községet megszállta az ÁVO, kijárási tilalmat rendeltek el, a kihallgatásokon szinte minden helybélit bántalmaztak, hárman közülük később belehaltak a verésbe. Királyfalvi Miklóst, a község segédjegyzőjét pár nappal később kivégezték, Asztalos János plébánost halálra ítélték, de az ítéletet másodfokon életfogytiglani börtönre enyhítették.

A hatalom további tizennyolc embert ítélt különböző vádakkal szabadságvesztésre, de lényegében az egész falut meghurcolta. A történtek miatt Pócspetrin a rendszerváltásig rajta maradt a "rendőrgyilkos" bélyeg.

Forrás, fotó: MTI

Kapcsolódó anyagok

 • A kommunizmus áldozatainak emléknapja (2019-02-28)
 • Keresés

  Az oldalon

   

  Főegyházmegyei papok

  Plébánia keresése

  A főegyházmegye intézményei

  Eseménynaptár

  szeptember 6. szerda

  további események megtekintése »

  Esztergom - Budapest Magazin

  Esztergom-Budapest 2018/4. szám
  Esztergom-Budapest 2018/3. szám

  Összes magazin

  Új Ember bolt