2019. március 5. kedd

Kötetlen találkozás a jezsuita közösséggel - Főpásztorunk volt a „Jezsuita Nyolcas” vendége

A farsangi időszak utolsó vasárnapján Erdő Péter bíboros mondott misét a fiatalokkal zsúfolásig megtelt Jézus Szíve Templomban.

Erdő Péter bíboros, prímás Horváth Árpád SJ templomigazgató invitálására látogatott a jezsuiták pesti főtemplomába. Ezúttal nem valamely ünnep, vagy hivatalos esemény volt a meghívás apropója, „csupán” az, hogy a magyar katolikus egyház vezetője személyesen szerezhessen benyomást a vasárnap esti jezsuita mise pezsgő közösségéről, és hogy az egyre népesebb nyáj a szokottnál kötetlenebb formában találkozhasson főpásztorával.

„Ezek vagyunk mi” – tekintett végig büszkén a teljesen megtelt templomon, és az oltár mellett szolgáló fiatalembereken Horváth Árpád SJ a szentmise kezdetén, s felidézte, tíz évvel ezelőtt indították útjára rendtársaival az egyetemisták igényeire gondolva a Jezsuita Nyolcast, amely mára a szó szoros értelmében kinőtte saját kereteit, és magát a templomot. A templomigazgató köszönetét fejezte ki, hogy a bíboros úr ellátogatott hozzájuk, hiszen – mint rámutatott – a jezsuitának lenni nemcsak a peremen élőkhöz fordulást jelenti, hanem az egyház központjához való ragaszkodást is.

 

Erdő Péter köszöntőjében elmondta, nagy örömmel jött újra a Mária utcába, hiszen az ötvenes években maga is gyakran járt misére a Jézus Szíve templomba szüleivel, igaz, – tette hozzá mosolyogva – akkoriban leginkább az itt szolgáló atyák politikai színezetű beszédei miatt telt meg ennyire a templom.

Homíliájában a bíboros a hegyi beszéd példázataiból kiindulva az ítélkezés etikájáról beszélt. Leszögezte: az emberek feletti ítélkezés joga csakis Istené, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene mindannyiunkak megkülönböztetni a jót és rosszat, és Isten akaratát követve a jót választani. Mint rámutatott, az Egyház – a maga teológiai és egyházjogi eszközeivel – éppen ezért nem megenged vagy megtilt valamit, hanem abban segít, hogy együtt ismerjük meg egyre jobban Krisztust és tanítását, és követni tudjuk az ő útját. Végül úgy fogalmazott: újra és újra fel kell idézzük Jézus tanítását, és magunk elé kell tűznünk, hogyan kívánunk napról napra a krisztusi eszmény követésében tökéletesedni.

A szentmisén a Szentjánosbogarak egyházi könnyűzenét játszó együttese szolgált. A szertartás után a templomkertben szokás szerint kötetlen beszélgetéssel folytatódott az este. Horváth Árpád SJ beszámolt a templom folyamatban lévő és a következő évekre tervezett infrastrukturális fejlesztéseiről, végül a tél utolsó jezsuita forralt borát Erdő Péter bíboros úr is megkóstolta.

Fotó: Orbán Gellért/Jézus Szíve Jezsuita Templom

Szöveg: Végh Dániel

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt