2020. június 27. szombat

Kilátó nyílt a Budapest-Belvárosi főplébánia-templom tornyaiban

Pénteken megnyitották a Budapest-Belvárosi főplébánia-templom tornyaiban kialakított kilátópontokat.

A Dunára, a budai hegyekre és a Klotild-palotákra nyíló panoráma megtekintéséhez az Erzsébet-hídhoz közelebb álló, 52 méter magas, Liszt Ferenc nevét viselő toronyba 3 személy befogadására alkalmas lifttel lehet feljutni, ahol timelapse videón is bemutatják a fővárosi kilátást.

A másik torony ablakainak mélyedéseiben érintőképernyős monitorok találhatók, amelyek 7 nyelven adnak tájékoztatást a budai oldal látnivalóiról. A látogatók mindkét toronyban két emeleti szintet kereshetnek fel.

A rendkívül rossz állapotú tornyok felújítása 2018 végén kezdődött, mindkét helyen több mint 20 tonnás acélszerkezeteket kellett beépíteni úgy, hogy a történeti falak művészeti értékei ne sérüljenek - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. A tornyokban régészeti kutatás zajlott, a 12. századi román falmaradványt restaurálták, megtisztították a belső falakat.

Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom plébánosa emlékeztetett, hogy a templom továbbra is elsősorban imaház marad, azonban meg akarják mutatni a nagyközönségnek az épület római korig visszanyúló kultúrtörténeti értékeit. A főváros központjában álló templom rekonstrukciója során a felújították a bejárati előteret, a sekrestyét és a Mátyás oratóriumot (imaterem), 2019-2020-ban került sor a két barokk toronyra.

A templom és a kilátótorony minden szerdán 14 órától szakképzett tárlatvezető kíséretében is megtekinthető, a sétán a vendégek megnézhetik többek között Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori mihrábot, a 14. századi Trónoló Madonna freskót, a 2017-ben újra megnyitott altemplomot, valamint a toronykilátóból a budai oldal panorámáját.

A projekthez a támogatást Magyarország kormánya adta, 524 millió forint értékben. A kilátópontok hétköznapokon 10 és 17 óra között várják az érdeklődő látogatókat.

MTI

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt