2022. november 14. hétfő

Jézus születésének helyszínén zárult a jubileumi szentföldi zarándoklat

A betlehemi Születés temploma volt az utolsó fontosabb állomása annak a hét elején kezdődött szentföldi zarándoklatnak, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás születésének 70. évfordulója tiszteletére szervezett Szederkényi Károly atya. A résztvevők – köztünk a Főpásztor és az őt elkísérő 24 pap – az elmúlt napokban elzarándokoltak Jézus földi életének legfontosabb színhelyeire.

A jubileumi papi zarándoklat utolsó előtti napja Ein Karemben kezdődött, Keresztelő Szent János templománál, ahol a Zakariás hálaénekét megjelenítő díszes, magyar nyelvű kerámiatábla előtt Lengyel Donát atya szólt a zarándokokhoz, paptársaihoz.

 

 

Beszélt az Úrnak való mindennapi félelem nélküli, szeretetben való szolgálatról és Zakariás hálaénekéhez kapcsolódva arról is: amikor az ember énekelve imádkozik, még jobban átgondolja, átérzi a szavakat. (Lengyel Donáttal a helyszínen készült interjúnk az Esztergom-Budapest című főegyházmegyei lap karácsonyi számában és a Főegyházmegye hivatalos honlapján lesz olvasható.)

 



A Mária és Erzsébet találkozásának helyén emelt Ein Karem-i Látogatás templomában tartott, Erdő Péter bíboros által vezetett szentmisén Garaczi Gergely atya mondott szentbeszédet. Kiemelte: Mária és Erzsébet találkozása Isten és az ember találkozása volt; de két asszony és két magzat találkozása is, a Szentlélek – a titkos rendező – által irányítva. Kitért arra is, mi, mai keresztények láttuk az üdvösség megvalósulását, amit Keresztelő Szent János (akivel a találkozáskor Erzsébet várandós volt) még nem látott, csak hirdetett. Garaczi Gergely, kórházlelkészként megélt tapasztalatai alapján azt is felidézte: sokszor elég egy Miatyánk elmondása, és az emberek megrendülnek, sírni kezdenek, sőt, van olyan beteg is, aki ettől testben megerősödik.

 



A következő állomások ezen a napon Betánia – ott Lázár sírja – és a Sion-hegy voltak. Utóbbi helyszínen a zarándokok imádkoztak az utolsó vacsora termében és megtekintették Dávid király sírját is.

 



Szombaton a betlehemi Születés templománál fogadta a felkelő nap fénye a zarándokokat, akik előbb a Születés barlangjában, Jézus születésének helyén fohászkodtak, majd a Szent Katalin-kápolnában vettek részt az Erdő Péter bíboros-vezette szentmisén. 

 

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – sajtóiroda

Fotó: Csapó Viktória

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt