2022. augusztus 7. vasárnap

Isten szeretete és gondoskodása az igazi biztonság az ember számára

Egyházi szolgálatának valamikori első állomásán, Dorogon új közösségi házat és plébániát áldott meg szombaton Erdő Péter bíboros, prímás.

Az avatóünnepségen és a szentmisén részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Tittmann János, Dorog polgármestere is.

 

Átadták szombaton Dorogon a Vándor Wech Józsefről elnevezett közösségi házat, amely az új plébánosi lakással egyetemben a katolikus templommal szemközti épületrészben kapott helyet. A beruházás során új hittanterem és 100 fős befogadóképességű terem épült. A jeles alkalomból Erdő Péter bíboros – aki ugyanitt, Dorogon kezdte meg egyházi szolgálatát káplánként – celebrált szentmisét a Szent József-templomban. A főpásztor, dorogi szolgálata megkezdése alkalmából köszöntötte Fejes Csaba plébánia kormányzót is.

 

Erdő Péter bíboros, prímás szentbeszédét az alábbiakban közöljük:

 Krisztusban kedves Testvérek!


1. Nagy örömmel áldjuk meg ma ennek a plébániának a megújult épületeit. Köszönetet mondunk a Gondviselésnek, hogy mindez elkészülhetett. De köszönjük az önkormányzatnak, a magyar államnak és mindazoknak, akik adományaikkal, munkájukkal, szakértelmükkel lehetővé tették, hogy ez a régi álom megvalósuljon. De az evilági erőfeszítéseknek, külső feltételeknek akkor van igazán értelmük, ha közösségi élet, hit, bizalom, szeretet költözik a falak közé. Adja Isten, hogy ez a megújult plébánia és közösségi ház jó törekvéseink és a minden embert felkaroló isteni szeretet sugárzó központja legyen.

2. A mai evangéliumban Jézus mintha napjaink aggódó emberéhez szólna. Az utóbbi hónapokban nem győztük kapkodni a fejünket, új és új hírek érkeztek, hol a háborús eseményekről, hol arról, hogy emelkedtek az árak, kevesebbet ér a pénzünk. Már előre félnek sokan, hogyan fogják kifizetni télen az energiaszámlát, vagy akár a benzint és az alapvető élelmiszereket. Mibe fektessük a pénzünket, hogy óvjuk meg a megtakarításunk értékét? – ezt kérdezik sokan. Van, aki ingatlanban, van, aki valutában, van, aki aranyban, vagy kripto pénzben próbálja megőrizni a megtakarításait. De szép lassan ezek is értéküket veszíthetik és feltünedeznek a régi emlékek, a nagyszülők elbeszélései a II. Világháború idejéről, amikor a nagy nehezen megőrzött 10 koronás aranyakért egy zacskó kukoricalisztet adtak. A tetején volt csak egy marék búzaliszt, hogy bizalomgerjesztőbb legyen az egész.

 

3. Jézus viszont értékálló befektetést ajánl nekünk. A legnagyobb vakmerőséget kívánja hozzá, mert azt mondja: „adjátok el, amitek van, osszátok szét árát a szegények közt. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, elfogyhatatlan kincset a mennyben, ahol nem fér hozzá a tolvaj, és nem rágja szét a moly”. Ismerek egy atyát, aki a hirtelen pénzromlás hírére megtakarított pénzéből autót vásárolt a szüleinek. Mások a menekülteknek vagy a rászorulóknak adtak nagylelkű adományokat. És kedves testvérek, nem tudom tapasztaltátok-e már, de ilyenkor, ha az ember nagyobb adománnyal segít másokon, utána nem bánja meg, hanem elönti a szívét valami megkönnyebbülés, valamilyen nagy belső biztonság érzése. Ez a biztonságérzet talán már az a békesség, amit Jézus ígér tanítványainak. Mert Isten szeretete és gondoskodása az igazi biztonság az ember számára, mert életünk a földi halállal nem ér véget, hivatásunk az örökkévalóságra szól. Minél nagyobb áldozatot hozunk Isten országáért és a rászoruló emberekért, annál inkább az örök boldogság válik életünk középpontjává már itt a földön is.

Ez azonban nem jelent puszta lemondást vagy belenyugvást, mert minden gonddal és problémával úgy kell szembenéznünk itt, a földön, hogy teljes lelkesedéssel dolgozunk, mintha minden a mi munkánkon múlna, és teljes bizalommal imádkozunk, mert ugyanakkor minden az Isten gondoskodásától függ. Ő pedig sokszor rajtunk keresztül, a mi képességeinken, a mi igyekezetünkön keresztül akarja megoldani gondjainkat, máskor viszont egészen váratlan, minden erőnket meghaladó segítséget ajándékoz nekünk.

Adja Isten, hogy az értékes emberi igyekezet és a gondviselésbe vetett bizalom erősítsen meg mindnyájunkat a nehéz időkben. Fedezzük fel és éljük meg, hogy felelősek vagyunk egymásért, hogy mindnyájan összetartozunk és egyetlen családot alkotunk, a családfő pedig Krisztus. Neki legyen dicsőség most és mindörökké. Ámen.

 

A főegyházmegyei beruházáshoz a kormány 258 és félmillió, Dorog önkormányzata 76 és félmillió forinttal járult hozzá.

 


 

A dorogi születésű Vándor Wech József a szalézi rend tagjaként Kubában végzett missziós szolgálatot 1936-tól, nevéhez egy nevelési intézmény felépítése fűződik. Kubában halt meg 1979-ben. Boldoggá avatása folyamatban van.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – sajtóiroda

Fotó:  MTI/Kovács Attila

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt