2021. szeptember 12. vasárnap

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka ortodox liturgiát mutatott be

Óriási érdeklődés mellett tartották meg azt az ortodox istentiszteletet, amelyre az eucharisztikus kongresszus alkalmából Magyarországra látogató I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes patriarcha jelenlétében, szeptember 12-én került sor a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

A NEK utolsó napján görög és magyar nyelven végzett szertartást Nacsinák Gergely celebrálta. Jelen volt Arsenios Kardamakis, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája; Paisios Larentzakis magyarországi segédpüspök; hazai és külföldi nagykövetségek, valamint az ortodox egyházak képviselői és a magyarországi görög önkormányzat tisztviselői. A magyar, görög, orosz, bolgár, szerb, román és ukrán hívek mellett más keresztény egyházak részéről is szép számmal érkeztek vendégek.

A szertartás méltó megkoronázása volt a pátriárka háromnapos magyarországi látogatásának, amelynek során Arsenios metropolitával és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel együtt szeptember 11-én elhelyezték az új budapesti ortodox templom alapkövét.

A liturgián görög–magyar bizánci vegyeskórus énekelt Dimitrios Apostolakis, az ausztriai metropólia elsőénekese vezetésével.

A pátriárka ünnepi beszédében egyebek mellett méltatta a magyarság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus évezredes kapcsolatát, illetve Szent István királyunk örökségét. Megemlékezett az elmúlt évszázadokban hazánkba érkezett ortodox hitű görögökről, akik kereskedelmi és tudományos tevékenységükkel önzetlenül segítették az ortodoxia magyarországi újraéledését és Budapest világvárossá válását. I. Bartholomaiosz azt is kiemelte, hogy a Lánchíd, a Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és sok más középület finanszírozása a hazánkba települt görögök adományainak köszönhetően valósult meg.

I. Bartholomaiosz (Bertalan) pátriárka kifejezte szívből jövő háláját a magyar kormánynak azért a támogatásáért, amelyet a hazai ortodoxia számára erkölcsi és anyagi értelemben is tanúsított, és örömének adott hangot a magyar és görög hívek számának gyarapodása miatt.

Beszédében kitért a Petőfi téri Istenszülő Elszenderedése-templomnak, a görög ortodox hit és nemzeti öntudat értékes gyöngyszemének a kommunista megszállás óta máig tartó „nemtelen bitorlására”, és a jogos örökösi igény fenntartása kapcsán arról is szólt, hogy a szóban forgó ügyben „szüntelen imával és virrasztással várják az Isten igazságát”.

Végül ígéretet tett arra, hogy a hamarosan megépülő, a három szent főpap védnöksége alatt álló templom felszentelésén ismét tiszteletét teszi Magyarországon. Az egyetemes pátriárka beszédét a Himnusz kezdősoraival zárta: „Isten, áldd meg a magyart / Jó kedvvel, bőséggel”.

 

 

 


MTI/Soós Lajos

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt