2020. május 25. hétfő

Gondozd otthon!

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gondozd otthon! kampányának rendezvényén tizenötezer zöldségpalántát adományoztak a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és XXII. kerületi önkormányzatának.

Összesen 15000 haszonnövény palántát ajánlott fel rászoruló és idős emberek számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, melyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és a XXII. Kerületi Önkormányzatnak adtak át. Az uborka, paprika és paradicsom palánták mellé olyan társnövényeket is adományozott a NAIK, melyek természetes védelmet nyújtanak a kártevők ellen. 

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az átadás alkalmával elmondta, a növények jelentős része bentlakásos intézményekben lakó és saját lakásaikban élő idős emberekhez kerül, akik a koronavírus járvány miatt március óta szeretteiktől elzárva élik az életüket.  Számukra a kertészkedés kikapcsolódás és értékteremtő foglalkozás is. A Szeretetszolgálat intézményeiben az ültetés köré további mozgást és memóriát fejlesztő feladatokat szerveznek a gondozók. A palántákból kerül a fogyatékkal élők otthonaiba és a Szeretetszolgálat hajléktalan embereket foglalkoztató programjaiba is.

„A palánták további része olyan családokhoz fog kerülni, akiknek megroppant az anyagi helyzete a járvány miatt és tartalékaik végesek vagy egyáltalán nincsenek. Az ő öngondoskodásukat szeretnénk erősíteni ezekkel a palántákkal és azzal, hogy a Kiskert programunkban, melyet kifejezetten nehéz sorsú falvakban indítottunk, a növények mellett a hozzájuk kapcsolódó tudást is átadjuk a családoknak.” – részletezte Győri-Dani Lajos. A Máltai Kiskert programban több mint 6000 család kapott lehetőséget arra, hogy megművelje saját háztáji kiskertjét, amelyhez szakmai segítséget és egy egész kiskertre elég vetőmagot és vetőburgonyát adott a Szeretetszolgálat. A több tízezer vetőmag után a NAIK felajánlása nyomán uborka, paradicsom és paprika palánták is kerülnek a családokhoz. A programhoz kapcsolódó segédanyagokat, praktikus  tanácsokat a KicsiKert Facebook oldalon találják meg a háztáji kertek gondozását végző családok. 


Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, a palántákat a Karitász az Öngondoskodó háztartás elnevezésű programjában résztvevő családok kapják meg. „Ígérjük, hogy jó földbe kerül a mag és a palánta, és reméljük, bőséges termést is hoz.” – mondta az igazgató atya.
Karsay Ferenc XXII. kerületi polgármester elmondta, a városrész évszázados borászati hagyományait ma is őrzik az ott működő pincészetek, a növénytermesztéshez kapcsolódóan pedig működik a kerület virág programja, melyben idén haszonnövényeket is kérhettek a kerületi lakosok. A járvány elleni védekezés miatt a növényeket az önkormányzat segítő szolgálata szállítja házhoz.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadáson kifejtette, az agrár szektor fontosságát, valamint, hogy az ágazat járvány utáni túlélését a kormány támogatása mellett az is segíti, ha a magyar termékeket vásárolnak az emberek.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója elmondta, az intézetnek küldetésének tartja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet és a vidéki életformát a maga eszközeivel népszerűsítse, az innováción és az új tudományos eredmények megismertetésén keresztül. „Miután a világjárvány idején látványosan felértékelődött az agrárium és a hazai élelmiszer jelentősége, elindítottuk a Gondozd otthon kampányt, amelyben eljuttatunk olyan palántákat, uborkát, paprikát és paradicsomot, amelyeket otthon, házi kerti körülmények között, vagy balkonon, erkélyen lehet gondozni, és betakarítani a termést. A célunk népszerűsíteni az önellátó gazdálkodást, a hobbykertészetet, az egészséges zöldségelőállítást. Ehhez kerestünk olyan partnereket, akik ezeknek a szétosztásában segítségünkre tudnak lenni.” – mondta a főigazgató és hozzátette, amellett, hogy a mezőgazdasági termelés stratégiai és nemzetbiztonsági jelentőségű, az otthoni kertészkedés terápia jellegű elfoglaltság, az elhanyagolt háztáji kertek megművelése pedig segítheti a járvány miatt nehéz helyzetbe került családokat. Mindezek támogatására adományozta a NAIK a két karitatív szervezetnek, valamint a Budafoki Önkormányzatnak a 15 ezer darab palántát.  

Forrás: MMSZ Fotó: MTI

A nyitóképen Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az adomány átvételekor, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő társaságában a Gondozd otthon! kampányának sajtórendezvényén a Budatétényi Rózsakertben 2020. május 25-én.  

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt