2022. július 22. péntek

Gitáros zenei kíséret a templomokban: csakis magas színvonalon (videó)

Liturgikus könnyűzenei képzést indít szeptemberben a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium.

A cél összetett és rendkívüli fontosságú: egyfelől a szentmiséken megjelenő gitáros kíséret repertoárjának egységesítése, másfelől a zenészek szakmai képzettségének lehető legmagasabb szintre emelése. 

 

 

„Az oktatás a Weiner Leó Katolikus Zeneiskolában a kezdetektől a klasszikus zenei irányt tükrözi, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül a körülöttünk végbemenő változásokat, így azt sem, hogy a liturgiában és más fórumokon megjelent a keresztény könnyűzene mint műfaj” – mondta el az Esztergom-Budapest főegyházmegyei lapnak Mészáros Lászlóné, az intézmény igazgatója. Felidézett egy évekkel ezelőtti alkalmat, amikor Erdő Péter bíboros, prímás említést tett neki arról: milyen jó lenne, ha a gitáros zenei kíséret egységesen magas színvonalon jelenne meg a magyarországi templomukban. A Főpásztor végül a Prima Primissima-díjas zeneiskolára bízta az ezzel kapcsolatos teendőket, így elsősorban a megfelelő zenei képzést is.

A tervek megvalósítását nagyon megnehezítette a koronavírus-járvány – beszélte el a kezdetekkel kapcsolatban Mészáros Lászlóné. Amint azonban a járványhelyzet csillapodott, hozzáláttak a részletek kidolgozásához, elkészült a szakmai terv és megkezdődött a keresztény könnyűzenében járatos tanárok „toborzása”. Mostanra minden készen áll az induláshoz: szeptemberben megkezdődhet a képzés az intézmény falai között, a jelentkezési csatornákat már megnyitották.

 

 

„Érezhető, hogy évről évre egyre nagyobb igény mutatkozik nem csak a képzésre, de általában véve a keresztény könnyűzenei rendezvényekre, dicsőítésekre is. Célunk a képzéssel nem csak a szentmiséken megjelenő gitáros-könnyűzenei kíséret magas színvonalúvá tétele, hanem az egységes repertoár kidolgozása is, annak érdekében, hogy ismerős dalok csengjenek vissza a hívőknek, akár Budapesten, akár Szegeden vesznek részt gitáros szentmisén” – beszélt a részletekről az igazgatónő.

A képzés 25 fővel indul – vette át a szót Bene Balázs igazgatóhelyettes. A jelentkezőket elsősorban a közép- és felsőoktatásban résztvevők köréből, vagy hasonló korosztályból várják. Nekik tanulmányaik megkezdéséhez egy felvételi szűrőn kell átmenniük.

A liturgikus könnyűzenei képzés néhány napos évindító kurzussal kezdődik szeptember 1-e és 3-a között. A további képzési napok szeptember 3-tól minden második szombaton lesznek. A jelentkezők a hangszeres órák mellett

csoportos ének- és zenekari foglalkozásban, zeneelméleti, és liturgiaoktatásban is részt vesznek.

Induló szakok:

– gitár
– basszusgitár
– billentyűs hangszerek
– ritmushangszerek
– dallamhangszerek

 


További információk:

gitaroskantor.hu

E-mail: kepzes@gitaroskantor.hu

Facebook: Liturgikus Könnyűzenei Képzés

Telefon: +36 30 072 2165


 

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, sajtóiroda

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt