2019. szeptember 3. kedd

Főpásztorunk tanévkezdő szentmisét mutatott be a Szent István-bazilika előtt

Erdő Péter bíboros tanévkezdő szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilika előtti téren több ezer, katolikus iskolában tanuló diáknak hétfőn.

Erdő Péter homíliájában kiemelte: az ismeretek elsajátítása nem öncélú, hanem "arra való, hogy fel tudjuk ismerni és ki tudjuk fejezni a legnagyobb igazságot. Egyéni és közösségi életünk értékeit, az isten- és emberszeretet útját".

"Ha ezen járunk, akkor bizalommal hagyatkozhatunk az isteni gondviselésre, aki nem hagy el minket és kíséri a népeket is a történelem során" - tette hozzá a bíboros.

Kitért arra: Jézus életének eseményei megmutatják, hogy "milyennek látja, milyennek álmodja meg az Isten az embert". Jézus például nem tartotta fontosnak, hogy kényelemben, gazdagságban szülessen, de nem mondott le arról, hogy családban jöjjön a világra és szerető környezetben nevelkedjék. És nem mondott le arról sem, hogy vallásos nevelést és tanítást kapjon.

"Nem csodafegyverként használta isteni mindentudását, hanem hajlandó volt embersége szerint bölcsességben gyarapodni is" - mondta.

"Amikor új tanévet kezdünk, gondoljunk arra, hogy Jézus is volt tanuló és tanító (...), nyitott volt az ismeretekre és hordozta magában a feszültséget az isteni mindentudás lehetősége és az emberi fejlődés szükségessége között" - fogalmazott a főpásztor.

Erdő Péter a szentmise végén átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye újonnan, illetve újra kinevezett intézményvezetőinek megbízólevelét.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szentmise után újságíróknak azt mondta: 2010 óta megkétszereződött az egyházi intézményben tanulók száma, ma 220 ezer gyermek jár egyházi iskolába, óvodába.Ennek óriási a jelentősége mind a magyar nemzet, mind a kereszténység szempontjából - tette hozzá.

Soltész Miklós kitért arra is: természetesen az egyházi iskolákban tanuló gyermekek és az őket tanító pedagógusok is részesülnek a minden diáknak és pedagógusnak járó támogatásokból. Az egyházi iskolákban is megtörtént a pedagógus-béremelés, ezekben az iskolákban is emelkedik a szociális étkeztetésben részt vevők száma, és ugyanúgy ingyen kapják a tankönyveket az 1-től 9-ik osztályban tanuló diákok.

Gyetván Gábor katolikus pap, a szervező Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Iskolai Főhatóságának igazgatója elmondta: a rendezvényen tíz egyházi intézményfenntartó harmincegy oktatási, nevelési intézményének több mint ötezer diákja, oktatója vett részt.

MTI

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:



Új Ember bolt