2023. március 30. csütörtök

Ferenc pápa új címtemplomot jelölt ki Erdő Péter bíboros számára

Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja március 29-én arról értesítette Erdő Péter bíboros, prímást, hogy új címtemplomaként a Szentatya a Forum Romanum közelében álló Szent Franciska-bazilikát (Basilica di Santa Francesca Romana, másik nevén Santa Maria Nova) jelölte ki. A bazilika ezt megelőzően Angelo Sodano államtitkár, bíboros címtemploma volt, ezért külön megtiszteltetés, hogy azt Ferenc pápa a magyar főpásztor számára jelölte ki. Erdő Péter bíboros korábbi címtemplomát, a római Szent Balbina-templomot állagának súlyos megromlása miatt bezárták.

Erdő Péter bíboros új címtemploma – a hagyomány szerint – azon a helyen áll, ahol Simon mágus megpróbálta bebizonyítani Péter és Pál apostoloknak, hogy pogány hatalma nagyobb, mint az övék. A mágus lebegni kezdett a két apostol előtt, amikor Péter térdre borult és imádkozott, kérve Istent, hogy bizonyítsa fölényét – mire Simon elesett és meghalt. A követ, amely az imádkozó Szent Péter térde nyomát őrzi, a templom déli kereszthajójának falába építették be.

 

 

A templom másik fontos nevezetessége, hogy jobb oldalhajójában nyugszik IX. Gergely pápa. A 9. században alapított templomban található Római Szent Franciska sírja is, aki Róma szegényeinek pártfogója volt, XI. Piusz pápa pedig a gépjárművezetők védőszentjévé emelte. Ünnepnapján, március 9-én az autósok egészen a Colosseumig sorakoznak, hogy áldásban részesüljenek.

A Szent Franciska-bazilika korábban a 2022. május 27-én elhunyt Angelo Sodano bíboros, államtitkár címtemploma volt.

Kép forrása: Wikipedia

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:
Új Ember bolt