2018. május 25. péntek

Főpásztorunk megáldotta a budapesti egyetemi lelkészség új közösségi termét

Szentmisére gyűltek össze a Magyar Szentek templomában a budapesti egyetemi lelkészség hívására a diákok. Új közösségi termük megáldását Erdő Péter bíborossal ünnepelték május 24-én.

Hiába keressük a Magyar Szentek temploma mellett az új épületet, melynek megáldására igyekszünk az egyetemi lelkészség közösségébe. Hogy mégis van, egy hosszú folyosóra nyíló ajtó jelzi, mely bevezet a föld alá. Az új közösségi termet ugyanis oda rejtették tervezői.

A közösségi terem föld alatti összeköttetésben, szoros közelségben van a templomtérrel, mégsem takarja el az 1996-ban, Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas, valamint Balázs Mihály Ybl- és Kossuth-díjas építészek tervei alapján épült templomot. Bár építésekor a focipálya útban volt, de szerencsére nem megszüntették, csak áthelyezték azt, és a templom körüli zöld terület sem veszett el, hiszen a beruházás teljes elkészültével befüvesítik az új közösségi termet borító földhalmot.

A mára mintegy háromszáz fősre nőtt egyetemi lelkészség hosszú évek várakozása után kapott tágas, tagjait befogadni tudó közösségi termet, melynek megáldására megtelt a templom. Nemcsak egyetemisták érezték fontosnak, hogy eljöjjenek, öregdiákok sokasága is érkezett az átadásra.
Találkozni, nosztalgiázni, látni, hogy megvalósult, amiért dolgoztunk – indokolja Zsolt, a Műegyetemi Katolikus Közösségben (MKK) egykor vezető feladatokat ellátó fiatalember. Feltűnően sok a kisbaba – szüleik sok esetben vagy itt találkoztak, vagy a lelkészség „fészekrakó” csoportjának tagjai.
Az ünneplők Erdő Péter bíborost, prímást várták körükbe. Már tíz éve, 2008-ban tett látogatásakor, amikor 150 egyetemista zsúfolódott össze a 40 főre tervezett teremben, felvetődött a bővítés gondolata. Több terv is született, de a megvalósításra várni kellett. Egészen 2013-ig. Ismét a főpásztor látogatásához volt köthető a továbblépés, Erdő Péter ekkor jelentette be a közösségi tér bővítésének lehetőségét. Megszülettek a tervek, a makettet 2014-ben egy általános kihallgatáson megáldotta Ferenc pápa. Balázs Mihály, a templom egyik tervezője és Török Dávid, a templomépítő Török Ferenc fia tervei alapján 2017 júliusában indult meg a kivitelezés. A termet teljes készültségben idén szeptemberben vehetik majd birtokba a lelkészség közösségének tagjai.
A szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt, számos paptestvér koncelebrált.
„Isten malmai lassan őrölnek, de biztosan. Bár még nem teljesen kész, de már a miénk” – fejezte ki örömét Pákozdi István egyetemi lelkész, majd köszöntötte a társadalmi és állami élet prominens képviselőit, köztük Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség államtitkárát, Banai Péter Benőt, az államháztartásért felelős államtitkárt, Földváry Gábor István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárt, Csernus László önkormányzati képviselőt.
A szentmise végén a ministránsok vezetésével az ünneplők átvonultak az új közösségi terem megáldásra. A szertartást Erdő Péter bíboros végezte. Az ünneplést agapé zárta, tanúbizonyságot téve arról, mennyire fontos a diákságnak a közösségi együttlét.
Pákozdi István budapesti egyetemi lelkész közel 26 éve az ifjúsági pasztoráció felelőse mint egyetemi lelkész. Az egyetemi lelkészség előadások, szentmisék, hittanórák, műhelyek és szabadidős programok sokaságával várja a felsőoktatásban tanuló diákságot. Kiemelkedő érdeklődésre számot tartó műhelyeik a párkapcsolattal, szerelemmel, házassággal, az élet továbbadásával, játékkal, a tudomány és hit közötti kapcsolattal foglalkoznak. Rendkívül sokféle a tevékenységük, a jegyesoktatással és katekumenátussal jól megfér a tánctanítás is. Három kollégiumuk népszerű a diákság körében.

Magyar Kurír, Fotó: MTI

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt