2022. október 2. vasárnap

Erdő Péter: Legyen a kerület szíve és lelki középpontja a megújult Bakáts téri templom

Erdő Péter bíboros, prímás vasárnap szentmise keretében áldotta meg a nemrégiben felújított, budapesti Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot, illetve szentelte fel a templom új oltárát.

Erdő Péter homíliájában kiemelte: egy kerület védőszentjének temploma – hagyományosan – az egész közösség szíve volt. „Erre emlékezünk, és azért imádkozunk és dolgozunk”, hogy a megújult templom legyen a kerület szíve és lelki középpontja napjainkban is – fogalmazott a bíboros. Szólt arról is: Assisi Szent Ferenc fontos üzenete, hogy anyagi javainkkal, erőinkkel, egymásért felelősen kell bánni.

 

 

Az utóbbi években a magyar hívő közösség és a katolikus társadalom többszörösen bebizonyította, hogy képes a nagylelkű, segítő szeretetre. A koronavírus-járvány idején és az ukrajnai háború elől menekülők segítése közben is megmutatkozott, hogy

tudunk nagylelkűek lenni, akár a saját anyagi biztonságunk rovására is

– fogalmazott Erdő Péter.

Ferencváros katolikus közössége is megtalálta a segítő szeretet lehetőségét – tette hozzá, példaként említve, hogy a Tömő utcában délutánonként Ukrajnából menekült gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, segítve bekapcsolódásukat a magyar iskolai oktatásba.

 

 

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a megújult templom – amely gyerekkorában számára is sokszor volt az imádkozás, a szentektől való segítségkérés helyszíne – a ferencvárosi katolikusok hitéletének, személyes és közösségi életének központja és erőforrása lesz a jövőben is.

„A Ferencvárosnak, mint Budapest régi kerületeinek általában, megvolt, talán még ma is megvan a kulturális egysége és rendje. Mert akárkiről is kapta a nevét egy-egy városrész, az illető védőszentjének szentelték a kerület központi templomát. Ez a templom általában a főtér közepén állt, körülötte pedig az önkormányzat, az iskola és más központi épületek kaptak helyet. Szóval a védőszent temploma az egész közösség szíve volt. Erre emlékezünk. Azért imádkozunk és dolgozunk, hogy legyen ez a templom a maga hívő életével kerületünk szíve és lelki középpontja napjainkban is. Hálát adunk a megújult templomért és felszenteljük az új oltárt. Számunkra ez nem csak az élet kenyerének asztala, hanem Krisztus jelenlévő keresztáldozatának valódi oltára is. Ezzel a tisztelettel és szeretettel vegyük körül” – fogalmazott a főpásztor.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a templom külső és belső felújítását 1,9 milliárd forint kormányzati támogatásból, két ütemben valósította meg. Bővítették az altemplomot, amely talajvíz elleni és hőszigetelést is kapott, valamint megújultak a terei. Helyreállították a homlokzati kő- és téglaburkolatot, azbesztmentesítették és felújították a tetőt. A belső felújítás során új padlóburkolatot kapott a templom, helyreállították a vakolatot, felújították, illetve kicserélték a lakatos- és asztalosszerkezeteket, a nyílászárókat, és restaurátori munkákat is végeztek. Emellett megtörtént a templom komplex építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági felújítása is.

 

 

A szentmise után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében különleges kisugárzású helynek nevezte Ferencvárost és benne a Bakáts téri templomot, ahol több, a katolikus közösség számára meghatározó személyiség nevelkedett vagy szolgált. Kitért arra is, hogy a templomban erősödött meg a kommunizmus évtizedei alatt az akkor még tiltott, földalatti Regnum Marianum mozgalom.

Soltész Miklós megköszönte a bíborosnak, hogy a sokadik templomfelújításban működtek együtt, valamint köszönetet mondott a templom szolgálatát ellátó Borromeo Szent Károly testvériség missziós papjainak a közösséget építő munkájukért.

 

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtó / MTI

Fotó: Prófusz Ádám

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:
Új Ember bolt