2022. április 1. péntek

Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be Boldog IV. Károly király halálának 100. évfordulóján

2022. április 1-jén emlékezünk az utolsó magyar király, IV. Károly (osztrák császári címén I. Károly) halálának 100. évfordulójára.

Károly király testét Montéban, a Miasszonyunk (Nossa Senhora) templomban helyezték örök nyugalomra, míg szívét a Muri kolostorba szállították, Dél-Tirolba. Felesége, Zita, 1989-es halála után az ő szívét is ebben a rendi intézményben helyezték el. Károly király teste maradt a mai napig Madeirán, míg Zitáé Bécsben, a Habsburgok ősi temetkezési helyén, a Kapucinus kriptában található. A Madeirán tartott emlékező szentmisén részt vett Erdő Péter mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a Habsburg család több tagja. A megjelentek a szertartást követően koszorút helyeztek el a templom oldalhajójában lévő síron.


Magyarország utolsó királyának kevés idő adatott a trónon, ráadásul olyan, mondhatni élet-halál helyzetben, ahol alkalma sem nyílhatott rátermettségét bizonyítani. IV. Károly 1916 novemberében vette át Ferenc József császár és király örökét, majd alig két év múlva kénytelen volt lemondani uralkodói jogai gyakorlásáról. Száműzetésben, a Portugáliához tartozó Madeira szigetén hunyt el a modern történelem legismertebb és egyik legpusztítóbb járványát okozó spanyolnáthában 1922. április 1-jén. Mindössze 34 esztendős volt.

IV. Károly békeidőben minden bizonnyal kiváló uralkodó lett volna, de a háború közepette nem volt képes megakadályozni a birodalom széthullását. Szándékai nemesek voltak, de tanácsadóit rosszul választotta meg, hol kapkodott, hol határozatlannak bizonyult. Hányattatásait méltósággal és panasz nélkül viselte, s halála után nem sokkal már kezdeményezték boldoggá avatását. IV. Károlyt, aki az indoklás szerint "feddhetetlen jellemű és szilárd hitű ember volt, a hatalom gyakorlásában mindig az egyház szociális tanait vette alapul", 2004. október 3-án a Szent Péter téren avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa. Emléknapjának nem halála, hanem Zitával kötött házassága napját, október 21-ét jelölték ki. Szentté avatási eljárása 2013-ban kezdődött el.


Budapest V. kerületében mellszobra van, hermáját a budapesti Bazilikában őrzik. Királlyá koronázásának centenáriumán a budai Mátyás-templomban nyílt kiállítás, 2020-ban Győrben rendeztek száműzetését bemutató fotókiállítást, tavaly Trónfosztott királyság - Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete címmel készült dokumentumfilm első visszatérési próbálkozásáról.

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt