2019. szeptember 10. kedd

Erdő Péter bíboros megáldotta a budapesti Szent Ferenc Kórház új kápolnáját

Homíliájában a bíboros kiemelte: Jézus a kórházban is "otthon akar lenni", hogy "reményt adjon és segítsen".

Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által fenntartott kórházat több ütemben bővítik 150 ágyas intézménnyé. A fejlesztés 2,7 milliárd forint kormányzati támogatásból, 500 millió forint uniós forrásból, a korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium 200 millió forintos és az önkormányzat 80 millió forint támogatásával, 130 millió forint saját forrásból, valamint a katolikus egyház és magánszemélyek támogatásával valósul meg.

A fejlesztés első ütemében májusban új szárnyat kapott a kórház, helyet adva negyven betegágynak, a képalkotó részlegnek, szakrendelőknek, rehabilitációs tornateremnek és két családorvosi rendelőnek. A beruházás második ütemében felújítják a régi épületet: egy- és kétágyas kórtermeket alakítanak ki, megújulnak a szakambulanciák és a diagnosztikai egységek.

Főpásztorunk homíliájában kiemelte: Jézus a kórházban is "otthon akar lenni", hogy "reményt adjon és segítsen". Személyes jelenlétével az eucharisztiában közel akar lenni a beteg emberekhez és mindazokhoz, akik az ő érdekükben fáradoznak.

A bíboros szólt arról, hogy az egyház a történelemben Jézus tanítása nevében nem forradalmakat robbantott ki, hanem az "emberek szívét alakította". Ezért hozták létre Jézus és a keresztény szeretet nevében az első, betegeket és szegényeket gondozó intézményeket, amelyeket önzetlenül működtettek alapítóik.

Az orvos és a beteg közötti viszony alapja a bizalom és a remény; a bizalom abban, hogy az orvos felkészült és tudását a beteg javára kamatoztatja, és a remény az orvos részéről, hogy tud segíteni - mondta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere kedden a kórház új kápolnájának és háziorvosi rendelőinek átadási ünnepségén.

A miniszter kiemelte: a szeretetből levezethető, modern európai gyógyítás Krisztussal kezdődött, és lényege az együttérzés, az embertársakon való segíteni akarás.

Kásler Miklós elmondta: a Szent Ferenc kórház több mint 3 milliárd forintból újul meg és bővült 1600 négyzetméterrel. A fejlesztés során családi orvosi rendelők jöttek létre, és bővítik a járóbeteg-szakrendelést és a fekvőbeteg-ellátást. Kitért arra: a Szent Ferenc kórház kardiovaszkuláris keringési betegeket ellátó központ "remek felszereltséggel és még kiválóbb szellemiséggel".

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere ismertette: a két új háziorvosi rendelő a leromlott állapotú Lotz Károly utcai épületből költözik a Széher úti kórházba. A kerületi lakosok számára így a háziorvosi rendelővel egy helyen elérhetővé válik a kórházi infrastruktúra, a laborvizsgálatok és a képalkotó diagnosztikai eszközök.

Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója elmondta: büszkék arra az ötletükre, hogy beengedjék a kórházba a családorvosokat, mert így együtt dolgozhatnak az egészségügyi ellátás különböző szintjei. Szintén büszkék a kórházban működő kardiológiai rehabilitációs centrumra és az ott összegyűlt tudásra.

Magyarországon minden gyógyszer rendelkezésre áll és mindent meg is tesznek a kardiológiai betegek akut ellátásáért, de a rehabilitáció során sokkal több időt kell szentelni a betegek testi-lelki jóllétére. "Ez az, amihez mi érthetünk mint egyházi intézmény", ezt kell a kórházat működtető szerzetesrend tagjainak és az orvosoknak együtt megvalósítaniuk - tette hozzá Toldy-Schedel Emil.

A fejlesztés végére a kórház 3500 négyzetméteren szolgálja majd a betegek gyógyulását.

MTI

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:



Új Ember bolt