2019. február 20. szerda

Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

Jó alkalom a nyitásra és a tanúságtételre a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az M1 közszolgálati hírcsatorna Ma este című műsorában Erdő Péter bíborost, prímást, esztergom-budapesti érseket arról kérdezték, mivel tudja a Katolikus Egyház megszólítani a világot a 21. század második évtizedének végén.

„Reménykedünk abban, hogy a jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus üzenete a társadalom minél szélesebb rétegeihez jut el” – fogalmazott Erdő Péter. Kiemelte, hogy különleges hangsúlyt kap majd a nyitónap (2020. szeptember 12.), ami az elsőáldozás vasárnapját megelőző szombatot jelenti. Már itt szeretnének mindenkihez szólni, nem hívőkhöz, más vallásúakhoz egyaránt. Ezzel is beteljesítve a Kongresszus jelmondatát, mely így hangzik: „Minden forrásom belőled fakad” – Ez a mondat a zsoltár szerint a jeruzsálemi templomról szól. „Az az élő víz, ami onnan fakad, nem áll meg a templom küszöbénél, hanem kiárad a világba. Ezen a szombati napon vendégül szeretnénk látni rászoruló emberek százait és ezreit, lehetőség szerint minden magyar püspöki székvárosban. Nem csupán úgy, hogy kész csomagokat osztunk ki nekik, hanem asztalhoz ülünk, együtt étkezünk velük. Ahogy Jézus is közénk jött, velünk étkezett, és asztaltársunk lett” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros.

A beszélgetés során kitért arra is, hogy lovári nyelvű mise készül a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Hazánkban 2006 óta van lovári nyelvű Szentírás. Erdő Péter bíboros szerint „a lovári nyelvű Biblia bizonyíték arra, hogy ez a nyelv kellően érett és megszilárdult ahhoz, hogy a liturgiában vissza lehessen adni azt az árnyalt és gazdag tartalmat, amit ez megkíván”. A bíboros 2017-ben mutatta be a lovári nyelvű Szentírást Ferenc pápának, aki ezt nagy örömmel fogadta.

Arra a kérdésre, hogy milyen üzenettel tervez nyitni a Katolikus Egyház a világ felé, Erdő Péter elmondta, az Eucharisztia nem olyan téma, ami elválaszt minket, hanem inkább összeköt, ha valóban a mélyére nézünk. Ez nem jelenti a hitelvi különbségek elkendőzését, de fontos tudni, ezek nem olyan jellegűek, amelyek szembefordítanának másokkal. Ez érezhető is az eucharisztikus kongresszusok utóbbi évtizedeinek hangulatán. „Régebben a jogos önérzet és a katolikus dac keveredett egymással. Most inkább azt mutatjuk meg, hogy mindenkit szeretünk, ugyanis van egy kincsünk, ami mindenkihez szól. A szeretet nyelvén próbálunk beszélni a társadalom felé. Ennek egy jó példája volt a tavalyi esztergomi tudományos konferencia is” – fogalmazott Erdő Péter.

Forrás: Iec2020.hu

Fotó: Ambrus Mária

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2018/4. szám
Esztergom-Budapest 2018/3. szám

Összes magazin

Új Ember bolt