2019. augusztus 29. csütörtök

Elkészült a Boldog Ceferino Roma Misszió és Caritas Ház Esztergomban

Egy korábban szegényházként, majd kórházként használt épület felújításával elkészült Esztergomban a Boldog Ceferino Roma Misszió és Caritas Ház, melyben szociális szolgálatot és roma felzárkóztatást végez a katolikus egyház.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a hely megáldása előtt az MTI-nek elmondta, a főépületben kapott helyet a cigány missziós központ. A Boldog Ceferino Intézetben 200 roma közmunkában való részvételét szervezik, valamint képzéseket és iskolára felkészítő családi napközit tartanak.

Az épület felső részében lelkigyakorlatos házat alakítottak ki, ahol 35-en szállhatnak meg. A központban egy helyi vállalkozó romákat képez konyhai kisegítő munkára, majd állást biztosít számukra a tanfolyam elvégzése után.

A leromlott állapotú ingatlan felújítása 320 millió forintba került, a munkálatokat a magyar állam támogatta. Itt kapott helyet a Szent Erzsébet Karitász Központ esztergom-bajóti régiós szervezete is.

Ferenczy Éva szolgálatvezető tájékoztatása szerint 30 kisebb településen és négy városban segítik a rászorulókat, az önkormányzattal és a szociális szolgálatokkal együttműködve. A szervezetben 180 önkéntes munkatárs dolgozik.

A volt szegényház része egy kápolna, melyet 2017-ben újítottak fel. Az egytornyú, kisebb épület 1792-ben épült fogadalmi templomként, az akkor pusztító pestisjárvány miatt.

A kápolnát körbevevő telket a 1831-es kolerajárvány idején a város vette meg új aggok háza megépítésére. Az épületben kórház, majd szegényház működött, 1904 decemberében népkonyhát nyitottak benne. Az ingatlant 2008 végéig szociális otthonként használták.

A Boldog Ceferino Roma Misszió személyi plébániaként is működik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén élő cigányok számára, akik itt részesülhetnek a keresztségben, köthetnek házasságot vagy kérhetik szeretteik temetését.

Esztergomban mintegy háromezer cigány él, nagy részük beszéli a lovári nyelvet. Ők a misszió kápolnájában csütörtök esténként részben anyanyelvükön tartott misén vehetnek részt, amely körükben kimondottan népszerű.

Giménez Malla Boldog Ceferino spanyolországi lókereskedő volt, mélyen vallásos életet élt. A spanyol polgárháborúban meg akarta menteni egy pap életét, a kommunisták bebörtönözték és több pappal együtt, 1936 augusztusában ítélet nélkül kivégezték.

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én az első roma származású emberként avatta boldoggá negyvenezer hívő jelenlétében. Boldog Ceferino a romák patrónusa.


MTI

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt