2018. március 12. hétfő

Egyházi zene a templomon kívül

A XIX. Musica Sacra Civitatis hangversenyt rendezik meg március 23-án, péntek este a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az egyházi hangverseny fellépőiről, részleteiről Raduj Klára szervező beszélt oldalunknak.

 

A II. kerületben működő egyházi kórusok idei hangversenyét – a karnagy, zenepedagógus Lukin Lászlóra emlékezve – március 23-án, péntek este fél héttől rendezik meg a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. A hangverseny házigazdája Láng Zsolt, II. kerületi polgármester, a rendezvényen köszöntőt mond Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő.
A Musica Sacra Civitatis hangverseny sorozat 2000 óta minden évben összegyűjti a II. kerület templomaiban működő kórusokat, lehetőséget adva arra, hogy megmutassák az egyházi zene szépségét a templom falain kívül, továbbá az énekesek így tudnak egymással találkozni – mondta a szervező.

Raduj Klára hangsúlyozta, a hangverseny értéke az élő hagyomány, amelyre a résztvevő kórusok mindig színvonalas műsorral készülnek, nem verseny ez, hanem kórusünnep. A különböző adottságú énekkarok egyforma elkötelezettséggel énekelnek, mindegyik kórus a saját szintjének megfelelően állítja össze műsorát. Az énekkarok érdeklődéssel figyelik egymás teljesítményét, s egyáltalán nem merül fel, hogy ki a jobb, ki a gyengébb, mindenki saját magához képest a legjobbat nyújtja – tette hozzá. A szervező szerint a Földreszállt Angyalok, a Máriaremetei Bazilika gyermekkórusa üde színfoltját jelentik az estnek megjelenésükkel és tisztán csengő énekükkel.

Raduj Klára mint elmondta, a hangversenyt minden évben az egyesített kórus éneke zárja, ennek vezénylésére vendégművészeket hívnak, olyan művészeket, akik hitükkel egyek a résztvevő kórusokkal. Az idén Hartyányi Judit karmester asszony lesz a vendégük, aki évek óta figyelemmel kíséri hangversenyüket. Pálúr János Liszt díjas orgonaművész, a Zeneművészeti Egyetem tanára, a Fasori Református Templom orgonistája pedig 2013 óta minden évben megajándékozza a hangversenyt improvizációjával, az egyesített kórus énekének kíséretével.

A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Petrovics Gabriella/Magyar Hírlap

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt