2023. december 4. hétfő

Bemutatták a magyarországi pápalátogatásról szóló díszkötetet

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai Karán (PPKE ITK) mutatták be december 4-én a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adott ki.

Az eseményen köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros, prímás, Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nuncius, Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora. A kötetet Molnár Antal történész, a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja mutatta be.
Az eseményen jelen volt Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök, Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök; Kuminetz Géza, a PPKE rektora és Cserey György, a PPKE ITK dékánja.


Erdő Péter bíboros, prímás köszöntőbeszédének elején felhívta a figyelmet, a díszkötet címében ez olvasható: Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon. Mind a két szó nagyon fontos, hiszen ez nem az első látogatása volt a Szentatyának nálunk, már 2021-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmával járt itt, természetesen akkor is apostoli utódként, de nem mint a Magyarországra irányuló apostoli küldetés hordozója jött el hozzánk, hanem mint a nagy nemzetközi esemény, az eucharisztikus világkongresszus zárómiséjét celebráló pápa, akinek a személyében megjelent a világegyház. A Szentatya érezte, túl rövid időt töltött nálunk, és azt is, hogy milyen nagy szeretettel fogadták. Az emberek lelkileg ki voltak éhezve egy pápalátogatásra. Az eucharisztikus kongresszus után a Szentatya rögtön Szlovákiába látogatott, és bennünk felvetődött: Miért nem tesz nálunk is apostoli látogatást? A Szentatyában is motoszkált a gondolat, és ezt a lehetőséget rögtön felvetette a Rómába való visszatérése közben, a repülőgépen. Végül az újabb apostoli látogatást megelőző megbeszéléseken a Szentszék előkészítő bizottságának állásfoglalásából kiderült: a Szentatya egész Magyarországot meg szeretné látogatni Budapesten, tehát minden programot ide, a fővárosba kell szervezni.

A bíboros felidézte: a kormány már kiadott egy szép képeskönyvet a pápalátogatásról, hónapokkal ezelőtt. Abban is van néhány rész a pápai beszédekből, de nem dokumentumszerűen. A most megjelent díszkötetben viszont ezt kapjuk: a gazdag képanyag mellett megtaláljuk a Szentatya beszédeinek teljes szövegét.
Ez az emlékkönyv méltó a pápalátogatáshoz, kordokumentum is. A bíboros buzdított: mindazok, akiknek élményt jelentett a Szentatya látogatása, ne mulasszák el beszerezni ezt a könyvet, mert ettől tartós élménnyé válik.

 

Fotó: Botár Gergely

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt