2019. október 30. szerda

Az oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban

Agnus Dei - az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban. A tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg kedd este.

A 250 tárgyat, műalkotást felvonultató kiállításról Erdő Péter elmondta: ötvösművészeti tárgyak, tabernákulumok, kelyhek, monstranciák, textilművészeti tárgyak és képzőművészeti alkotások szerepelnek a tárlaton.

Kiemelte: a kiállításon nemcsak a hivatalos egyházi kultusz tárgyai jelennek meg, külön termet kaptak a népi vallásosság emlékei. Apróbb tárgyak egész sora bizonyítja - tette hozzá -, hogy még a hétköznapi élet tárgyaiban is kifejeződik az eucharisztia iránti tisztelet. (Az eucharisztia szó egyszerre jelent szentmisét, az utolsó vacsorát megjelenítő cselekményt és az Oltáriszentséget, a szentmisén Jézus Krisztus testévé és vérévé átváltoztatott kenyeret és bort.)

Erdő Péter megjegyezte: bár túlnyomórészt katolikus tárgyakat mutatnak be, a testvéregyházak emlékei, például a protestáns egyházak úrvacsora-tiszteletének tárgyai is megjelennek a tárlaton.

A bíboros kitért arra is: a kiállításon szerepel egyik kedvenc képe, Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) osztrák festő Az utolsó vacsora című festménye. A képet megrendelője eredetileg templomba szánta, de Maulbertsch, "aki többnyire illuminált állapotban alkotott", az utolsó vacsora szereplőit is ilyen, "emelkedett hangulatban" ábrázolta. Így a kép végül nem templomban, hanem a refektóriumban, vagyis az ebédlőben kapott helyet.

Erdő Péter rámutatott: a festményen két világ találkozik. Egyrészt megjelenik az utolsóvacsora-ábrázolásokon megszokottnál derűsebb hangulatú, mulatozó társaság, és ezt a kortárs megrendelő joggal érezhette blaszfémiának. Másrészt azonban láthatóvá válik a képen az eksztázis, érzékeltetve, hogy ami az utolsó vacsorán, az oltáriszentség alapításakor történt, messze meghaladja a földi dimenziót.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: "kevés méltóbb előkészítő alkalma lehet a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK), mint ez a kiállítás, ezért a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára öröm és valódi megtiszteltetés, hogy támogatóként részt vehetett a kiállítás létrejöttében".

Hozzátette: a következő évben más programoknak is helyszínt biztosít majd az MMA, így például az Eucharisztia 2020 kiállításnak a Műcsarnokban.

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK előkészítő bizottságának vezetője arról beszélt: akárcsak a 2020-as NEK, ez a kiállítás is arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy "az oltáriszentség titka mennyire jelen van a nép életében, hagyományaiban és művészetében, mennyire megihlette elődeinket és a kortárs művészeket is ez a titok".

"Katolikus hitünk alapja", hogy ebben az egyszerű ostyában a "szentmise révén Isten valóságosan jelen van", és "akit ez a titok megérint, annak a lelkében valami átalakul" - tette hozzá Mohos Gábor.

A január 19-ig látogatható kiállítás szervezői a NEK általános titkársága és a Keresztény Múzeum, támogatója az MMA, kurátorai Rákossy Anna és Kontsek Ildikó.

A tárlaton a liturgikus ötvöstárgyak mellett templomi zászlók, könyvek, imalapok, régi, úrnapi körmenetekről készült fotók, filmrészletek láthatók és gregorián énekek, népénekek, misztériumjátékok, népi imádságok hangfelvételei hallhatók.

MTI

Képgaléria


Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

Esztergom - Budapest Magazin

Esztergom-Budapest 2020/3. szám
Esztergom-Budapest 2020/2. szám

Összes magazin

Új Ember bolt