2018. május 7. hétfő

Akadémiai elismeréseket adott át Lovász László

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a köztestület 189. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén az Akadémiai Aranyérmet és az Akadémiai Díjakat. A közgyűlésen jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, az Akadémia rendes tagja.

 

Az Akadémiai Aranyérmet Kiefer Ferenc, Széchenyi-díjas nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézet - Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa vehette át úttörő jelentőségű jelentéstani, mondattani, pragmatikai és morfológiai eredményei elismeréseként, a modern magyar grammatikai kutatások megalapozásáért, a magyar nyelvészet tartalmi és intézményi modernizációjának megszervezéséért, valamint a magyar nyelvtudománynak a nemzetközi nyelvészeti életbe való integrációjában játszott meghatározó szerepéért.

Az életműdíjnak számító rangos kitüntetést az MTA Elnöksége évente egy akadémikusnak adományozza kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.

Tizenegy tudós vehette át kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Díjat.

Az Akadémiával való együttműködéséért, egyetemi és kutatóintézeti programok támogatásáért az MTA Vezetői Kollégiuma által adományozott Wahrmann Mór-érmet Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. ügyvezetője vehette át.

A jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat Szilágyi N. Sándornak, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanárának adományozták 2018-ban, aki az elismerést kiemelkedő nyelvtudományi teljesítményének, iskolateremtő munkájának, valamint a társadalmi és etnikai konfliktusok csökkentését célzó nyelvészeti és társadalomtudományi munkásságának elismeréseként kapta, amellyel sokat tett és tesz a magyar tudomány és a társadalmi közjó szolgálatában - hangsúlyozta a méltatás.

Forrás: MTI

Képgaléria

Címkék

Erdő Péter

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt