2022. szeptember 3. szombat

A világ bíborosai szeretettel idézték fel a NEK eseményeit

Ferenc pápa augusztus végén konzisztóriumra hívta a bíborosok testületét. A római találkozón jelen volt Erdő Péter bíboros is, aki most a Kardinális csatornának beszélt a tapasztalatairól.

Kiemelte: ezekben a napokban, megrendezése után egy évvel a bíborosok még mindig szeretettel idézték fel a budapesti Eucharisztikus Kongresszus eseményeit. A Főpásztor megjegyezte azt is, különös öröm volt számára, hogy a Szentatyát már azzal köszönthette Rómában: várjuk őt Magyarországra.

Erdő Péter bíboros a Kardinálisnak elmondta, hogy a konzisztórium két lényeges mozzanatból állt: az új bíborosok kinevezéséből, valamint egy kétnapos megbeszéléssorozatból, amely Ferenc pápa Római Kúriát megújító új Apostoli Konstitúciójával foglalkozott. Ezeken a megbeszéléseken külön nyelvi csoportokban is megvitatták a bíborosok a Konstitúció főbb témáit.

Kölcsönös gazdagodással szolgált a találkozás – idézte fel a magyar Főpásztor –, amelynek során a bíborosok egymással is tudtak beszélni, üdvözölni az újakat.

 

 

„Számomra különös öröm volt, hogy Szentatyát köszönthettem úgy is, hogy várjuk Magyarországra. Novák Katalin elnök asszony látogatása után már mind a két oldalról világos a szándék, hogy Ferenc pápa pasztorális látogatást tesz az Magyarországon” – fogalmazott Erdő Péter bíboros. Beszélt arról is: Ferenc pápa tavalyi látogatása óta szeretettel volna Magyarországra.

A bíborosi találkozón – amelyre majdnem pontosan egy évvel a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után került sor – „örömmel üdvözöltük egymást olyan bíborosokkal, akik jelen voltak a találkozón és olyanokkal is, akik szerettek volna eljönni a világeseményre, de nem tudtak”, de kaptak az esemény emlékkönyvéből, vagy látták, hallották a híreket, a közvetítéseket. Mind szeretettel gratuláltak – hangsúlyozta a magyar Főpásztor. Erdő Péter bíborostársai kérdésére beszámolt a Kongresszus lelkipásztori eredményeiről, a megújult főegyházmegyei kommunikációról, valamint a plébániákon dolgozó olyan csoportokról is, amelyek folyamatosan dolgozzák fel a Kongresszuson elhangzottakat. Büszkén említette az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlása mellett megvalósult „Bízd rá magad” egyedülálló internetes szolgáltatást is, amely házaspároknak és családoknak nyújt nagy segítséget.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – sajtóiroda

Kép és videó: Kardinális csatorna

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2022/3. szám
Esztergom-Budapest 2022/2. szám

Összes folyóirat

Eseménynaptár

szeptember 6. szerda

további események megtekintése »

 Adó 1%-a, Katolikus Egyház

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

Partnereink:Új Ember bolt