2020. május 29. péntek

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Nézzük együtt Erdő Péter bíboros pünkösdi szentmiséjét!

 

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd - húsvét és karácsony után - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

Pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: a Szentlélek eljövetelére, amit Jézus búcsúbeszédében megígért, az Egyház alapítására és az "egész világra kiterjedő missziós munka" kezdetére.

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az Egyház, amely egy, szent, katolikus - vagyis egyetemes - és apostoli.

A II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása. Pünkösd vigíliáján, vagyis előestéjén "szerte a világban a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek.

***

Erdő Péter bíboros, prímás vasárnap 10 óra 30 perckor pünkösdi ünnepi szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában, amelyet az EWTN - Bonum TV, és az esztergomi RTVE is élőben közvetít, továbbá mi is itt a Facebook oldalunkon!

Várjuk Önöket a képernyő elé pünkösdvasárnap!

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt