Isten hozta weblapunkon!
 

Korábbi híreink:

Megemlékezés II. János Pál pápáról

A hír frissítve: 2009.04.03.

  II. János Pál pápa halálának negyedik évfordulóján Budapesten szentmisével és kiállítással emlékeztek meg a pápáról, és imádkoztak boldoggáavatásáért.

  A szentmisét követően került sor a II. János Pálról szóló „Íme az ember” című, Arturo Mari fotóiból és a pápa személyes tárgyaiból összeállított kiállítás megnyitójára a Mission is Possible csoport szervezésében Budapesten a belvárosi VAM Design Centerben.

Forrás: Magyar Kurír
Kép: Török Viktória

Tovább a teljes hírhez!


A vallásszabadságot kölcsönösen tiszteletben kell tartani

A hír frissítve: 2009.03.28.

  „Vallásszabadság és kölcsönösség” – ezzel a címmel szervezett nemzetközi kongresszust a Pápai Szent Kereszt Egyetem Kánonjogi Fakultása március 26-án és 27-én. A péntek délelőtti ülésszakot Erdő Péter bíboros nyitotta meg „Szabadság, vallási gondozás és kölcsönösség a keresztény felekezetek között” c. előadásával.

Forrás: Magyar Kurír
Kép: mindanao.com

Tovább a teljes hírhez!


Felelősségünk a teremtett világért – tudományos ülés az Akadémián

A hír frissítve: 2009.04.01.

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Felelősségünk a teremtett világért című körlevelének környezetvédelemmel és éghajlatváltozással kapcsolatos erkölcsi, etikai vonatkozásait tudományos ülés keretében ismertették a Magyar Tudományos Akadémia székházában március 30-án 14 órakor. A rendezvényen részt vett és felszólalt Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, az MTA levelező tagja.

Forrás: Magyar Kurír

Tovább a teljes hírhez!


Nem csak evilági szolgálatra szegődtek

A hír frissítve: 2009.03.28.

  Az új kanonokok beiktatására 2009. március 28-án, szombaton, 10 órakor került sor az Esztergomi Bazilikában.

  Az Esztergomi Főszékesegyházi Káptalan megüresedett stallumait Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az alábbiak szerint töltötte be:
  Snell György c. apát, é. esperest, a budapesti Szent István-bazilika plébánosát a Kollányi Ferencről, Süllei László pápai káplán, c. prépostot, a főegyházmegyei hivatal irodaigazgatóját pedig a Simor Jánosról elnevezett stallumra nevezte ki mesterkanonoknak.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír

Tovább a teljes hírhez!


Erdő Péter bíboros Rómában

A hír frissítve: 2009.03.11.

  Erdő Péter bíboros március 9. és 15. között Rómában tartózkodott, ahol részt vett az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésén.

  A magyar prímás március 10-én, kedden 17 órakor nagyböjti stációs szentmisét mutatott be címtemplomában, a Santa Balbina-bazilikában.

Forrás: Érszegi Márk Aurél/Magyar Kurír

Tovább!


Délkelet-európai püspöki konferenciák elnökeinek törökországi zarándoklata

A hír frissítve: 2009.02.27.

  Március 3. és 9. között kilencedik alkalommal rendezik meg találkozójukat a főpásztorok, Szent Pál nyomában zarándokolva, a Népek apostola születésének 2000. évfordulója alkalmából. A CCEE által kezdeményezett találkozón részt vesz Erdő Péter bíboros is.

  A találkozón nyolc püspöki konferencia képviselteti magát: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Moldova, Románia, a Szent Cirill és Metód nemzetközi püspöki konferencia, valamint Törökország.

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Tovább a teljes hírhez!


A teremtett világban Isten akarata fejeződik ki

A hír frissítve: 2009.02.21.

  Az ember érdeke és a világ érdeke között nincs, nem lehet alapvető ellentét – Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak és a Vatikáni Rádiónak fejtette ki gondolatait abból az alkalomból, hogy Esztergomban ülésezett a CCEE és a CEC közös bizottsága.

Forrás: Magyar Kurír

Tovább!


Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) hírei II.

A hír frissítve: 2009.09.30.

  Innem elérhetik és összegyűjtve elolvashatják a CCEE legutóbbi híreit.

Tovább!


Egy éves a Zsolnai Egyházmegye

A hír frissítve: 2009.02.12.

  Tavaly február 14-én Benedek pápa Szlovákiában létrehozta a Zsolnai Egyházmegyét, amelyet a Nyitrai és a Besztercebányai Egyházmegye területéből választott le. Az első évfordulót többnapos rendezvénnyel ünneplik meg Zsolnán. Az ünnepségsorozaton Tomáš Galis püspök meghívására részt vesz Erdő Péter bíboros is.
  Szlovákiának jelenleg nyolc római katolikus egyházmegyéje van: Pozsony, Nagyszombat, Zsolna, Nyitra, Besztercebánya, Rozsnyó, Kassa és Szepeshely székhelyekkel.

Forrás: Magyar Kurír

Tovább!


Erdő Péter a közép- és kelet-európai püspökök zágrábi konferenciájáról

A hír frissítve: 2009.02.11.

„A közép- és kelet-európai egyház küldetése 20 évvel a kommunista rezsim bukása után” címmel rendeztek konferenciát Zágrábban a közép- és kelet-európai püspöki konferenciák elnökei és bíborosai részvételével. A konferencia bevezető előadását Erdő Péter bíboros tartotta, aki a Magyar Katolikus Rádiónak nyilatkozott a tanácskozásról.

Forrás: Magyar Kurír
Fotó: Glas Koncila (www.glas-koncila.hr)

Tovább az interjú rövidített, írott változatához!


Ünnepi szentmise a betegek világnapján az Onkológiai Intézetben

A hír frissítve: 2009.02.10.

Kápolna az Onkológiai Intézetben   A betegek világnapja alkalmából Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be a betegekért az Országos Onkológiai Intézet területén fekvő Irgalmas Jézus-kápolnában február 11-én 15 órakor.

  Az irgalmas Jézus tiszteletére felszentelt kápolnát 1942-ben építette a Postás Alapítvány. Az 1944-es átadás után 1950-ig működhetett rendeltetésszerűen, majd hosszú ideig raktárként használták. 1989-ben a betegek kezdeményezték eredeti célja szerinti visszaállítását. 2000-ben kezdődtek meg a renoválási munkálatok. A felújított kápolnát 2005 februárjában szentelte fel Erdő Péter bíboros.

Forrás: Esztergom–Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír

Tovább!


A Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterének látogatása Erdő Péter bíborosnál

A hír frissítve: 2009.02.09.

  Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek február 9-én, hétfőn reggel kilenc órakor fogadta Matthew Festing herceget, a Szuverén Máltai Lovagrend 79. nagymesterét és kíséretét.
  A hazánban széleskörűen ismert Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amely idén ünnepli megalapításának 20. évfordulóját – a 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete. A lovagrend feladatai közé tartozik a karitatív és szociális munka, valamint a hitélet ápolása.

Forrás: Esztergom–Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír
Kép: Bókay László, Új Ember

Tovább!


Az egyházban nincsenek első- és másodrendű hívek – beszélgetés Erdő Péter bíborossal

A hír frissítve: 2009.02.07.

Erdő Péter bíboros   Január 28-án, délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise keretében beiktatták hivatalába a Rozsnyói Egyházmegye új főpásztorát, Vladimír Filo megyéspüspököt.
A Mária Mennybemenetele-székesegyházban tartott szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros is, akit a határon túl élő magyar katolikusok lelkipásztori gondozásáról, a katolicitás és a nemzeti identitás összefüggéséről kérdezett a Magyar Kurír Szerkesztősége.

Forrás: Neumayer Katalin/Magyar Kurír

Tovább!


Erdő Péter bíboros: Reményünket nem pusztán evilági statisztikákra és gazdasági tényekre építjük

A hír frissítve: 2009.02.02.

  Latin-Amerikában már megtapasztalták, hogy az adott ország gazdasága, társadalma borzasztóan függ a külső gazdasági körülményektől, érdekektől, ebbe a helyzetbe mi most kerültünk - fogalmazott az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában Erdő Péter bíboros.

  Az esztergom-budapesti érsekkel az újságírók védőszentjének, Szalézi Szent Ferencnek az ünnepén készítettek interjút.

Forrás: VPA Hírporta

Tovább!


A „Krisztus Ügye” közösség ünnepe

A hír frissítve: 2009.01.26.

  Szent Pál emlékévében, Szent Pál apostol megtérésnek napján, január 25-én délután Erdő Péter bíboros részt vett a „Krisztus Ügye” (Familia Spiritualis Opus = FSO) közösség ünnepén.

  A Kispest–Wekerle-telepi Szent József-templomban a szentségimádáson különösen az egyház megújulásáért imádkoztak. Utána a szomszédos közösségi házban Erdő Péter bíboros előadást tartott Szent Pálról, a nemzetek apostoláról. A találkozót agapé zárta.

Forrás: Beatrix Van den Borre FSO/Magyar Kurír

Tovább a teljes hírhez!


Átadták a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

A hír frissítve: 2009.01.24.

A két díjazott 2009-ben   Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva évek óta január hónap során ünnepi szentmisét mutatnak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adják át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelölései alapján a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat.

  Erről olvashatnak bővebben!

Tovább a teljes hírhez!


Nemzetközi börtönpasztorációs konferencia Esztergomban

A hír frissítve: 2009.01.21.

  A Nemzetközi Katolikus Börtönpasztorációs Bizottság (International Commisssion of Catholic Prison Pastoral Care, ICCPPC) 2009. január 24. és 29. között Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke és az ICCPPC püspöki testületének tagja meghívására az esztergomi Szent Adalbert Központban tartja 'félidős' konferenciáját.

  A konferencia témája: A katolikus börtönpasztoráció ma – hogyan válaszoljunk a kihívásokra?

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Tovább a teljes hírhez!


Ökumenikus Imahét

A hír frissítve: 2009.01.19.

  A Krisztus-hívők egységéért végzett imahét megnyitására január 18-án, vasárnap este került sor a Szent István-bazilikában. A megnyitó egyben a Biblia évének ünnepélyes lezárása volt.

Forrás: Magyar Kurír
Kép: Török Viktória

Tovább a teljes hírhez!


15 év együtt, Isten kegyelméből

A hír frissítve: 2009.01.08.

  Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja segélyt nyújt Mali szegényeinek a Budapest–Bamako-rali során.

  A 7632 km hosszú Budapest–Bamako-rali résztvevői nemcsak verseny és túra, hanem karitatív célokat is megvalósítanak.

Forrrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír
Kép: Molnár Tibor

Tovább a teljes hírhez!


Az élet és a család tisztelete nélkül egyetlen struktúra sem szolgálhatja a társadalom javát

A hír frissítve: 2009.01.02.

Erdő Péter bíboros   Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke az igazi értékekről és a gazdasági válságról beszélt a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában. Az alábbiakban adjuk közre bíboros atya újévi gondolatait.

Forrrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Tovább a teljes hírhez!

Levél a lapgazdának!