Isten hozta weblapunkon!
 

Harmincéves a pünkösdfürdői Boldog Özséb-templom

(Frissítve: 2017. szeptember 18.)
  A Budapest III. kerületében lévő, pünkösdfürdői Boldog Özséb-templomot 1987-ben szentelték fel. A szentelés harmincadik évfordulóján jubileumi ünnepséget rendeztek, amelynek keretében Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét.

  A jubileumi ünnepre a plébánia közösségei kilenceddel készültek: kilenc napon keresztül vezettek rózsafüzér imádságot a templomban a különböző csoportok. A szeptember 16-i ifjúsági szentmisén az elmúlt harminc évben gitáros zenei kórusokban, zenekarokban szolgáló hívek zenéltek, énekeltek együtt.

  Szeptember 17-én, vasárnap a jubileumi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás vezette, Kónya Attila, a templom plébánosa meghívására. A plébánia hittanosai énekkel köszönték meg a bíborosnak a hálaadó szentmisét. Az ünnepi szertartás végén a hívek megemlékeztek Antal János atyáról, aki a templomot építtette, és az építészmérnökről, Csaba Lászlóról. A misén jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

  A templom alapkövét 1984. október 21-én helyezték el. Az építkezés idejére készült átmeneti épületben ideiglenes kápolnát alakítottak ki, ahol még ugyanabban az évben, karácsony ünnepén létrejött az új egyházközség. A templomépítés Csaba László tervei alapján 1985 júliusában kezdődött el. Az építkezést Antal János plébános vezette. A templom Csillaghegy északkeleti részén fekszik, és a békásmegyeri új lakótelep számára épült. A kápolna működése jelentősen hozzájárult a hívek összeismerkedéséhez és egybekovácsolódásához.

  Lékai bíboros már nem érhette meg elkészültét, az új templomot 1987. szeptember 13-án Paskai László érsek áldotta meg. Az épület négy ponton alátámasztott különleges sátorra emlékeztető faszerkezetből áll, emlékeztetve a híveket, hogy életünk négy alappillére Jézus örömhírének forrásai, a négy evangélium.

Az elhangzott szentbeszéd elolvasható Beszédek rovatunkban.

Forrás és fotó: Matlári GergelyLevél a lapgazdának!