2018. március 16. péntek

Megemlékezést tartottak Pesthidegkúton

Március 15-én délelőtt immáron hagyományosan a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplom kertjében gyűltek össze a hidegkúti emlékezők.

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak rövid műsort. Az ünnepséget megelőzően Paduraru Iulian plébániai kormányzó mutatott be szentmisét a templomban.

 

Az egybegyűltek kegyelettel hajtottak fejet annak a 18 hidegkúti nemzetőrnek az emléke előtt, akik az óbudai zászlóaljban szolgáltak. Arra is emlékeztek, hogy 1848 decemberében honvéd csapatrészek foglaltak védőállást Ófalu határában, és 1849. április végén ezen a községen vonult keresztül Görgey Artúr fel-dunai hadseregének III. hadteste, hogy felkészüljön Buda ostromára. Felelevenítették azt is, hogy 1849 májusában Hidegkúton keresztül vontatták állásaikba a Komáromból hozatott nehéz ostromágyúkat.

 

 

Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója Jókai szavaival üdvözölte az egybegyűlt hidegkúti ünneplőket: „Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-ike az! Írjátok föl szíveitekbe és el ne felejtsétek! A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik, ezentúl minden nap új dicsőséget fog számotokra hozni”. Az elöljáró felidézte a ’48-as forradalmi eseményeket, köztük a Pesthidegkutat érintő történéseket is. Soha nem múló aktualitását aláhúzva elmondta, hogy nemzeti ünnepünk politikai hovatartozás nélkül is egy zászló alá kell, hogy állítsa honfitársainkat, pont úgy, mint 170 évvel ezelőtt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseit a ma élők számára is példaképeknek nevezte, és arra buzdította hallgatóságát, hogy merjenek cselekedni a közjó és a nemzet érdekében.

 

– Március 15. az a nemzeti ünnepünk, amelyet a legjobban magunkénak érzünk – kezdte ünnepi beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő. – Ez a nap egyszerre fejezi ki a nemzeti összetartozás örömét és erejét, egyet jelent a szabadsággal, függetlenséggel és a felemelkedéssel.

 

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve Szarvas József színművész szavalta el Petőfi két költeményét, majd a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola Népzene Tanszékének növendékei adtak rövid műsort. Az ünnepség zárásaként a templom falán lévő Görgey-emléktáblánál helyeztek el koszorúkat.

 

Elsőként Láng Zsolt polgármester, majd Varga Mihály és Csabai Péter koszorúzott. Ezután a Fidesz, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt II. Kerületi Szervezete, a Pesthidegkúti Polgári Körök Szövetsége, a Budaligeti Polgári Kör, a Kerületünk az otthonunk-frakció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a II. Kerületi Német Önkormányzat és Németház Alapítvány, a Pesthidegkúti Német Nemzetiségi Alapítvány, a Remetekertvárosi Általános Iskola, a Máriaremete–Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola, a pesthidegkút-ófalui és a máriaremetei plébánia, a Szent Család Óvoda és a Don Bosco nővérek, a pesthidegkúti református gyülekezet, valamint az 1000-es számú Szentkorona Cserkészcsapat helyezte el az emlékezés és a tisztelet koszorúit.

 

Budai Polgár/EB

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt