2018. április 11. szerda

Kétszáz éves álom vált valóra

Epöl lakói már régóta vártak arra, ami végre megvalósult: a Keresztelő Szent János templom megkapta az új, nagy értékű óraszerkezetét.

Több mit kétszáz éves álom vált valóra virágvasárnap, amikor működésbe lépett a templom tornyára szerelt óra. A Keresztelő Szent Jánosról elnevezett épület úgy készült el 1806-ban, hogy a későbbiek folyamán bármikor beépíthető legyen a szerkezet a toronyba. Az elmúlt két évszázad alatt a település lakói mindig reménykedtek abban, hogy óraművet kaphat a torony.

A beruházás anyagi forrás hiányában egészen a tavalyi év végéig álom maradt. 2017 utolsó testületi ülésén Molnár Viktor alpolgármester vetette fel, hogy valósítsák meg a régóta tervezett toronyóra beszerzését. Simonyi-Molnár Balázs plébániai kormányzó és a testület és is egyhangúan a kezdeményezés mellé állt, így hamarosan elkezdődhetett a megvalósítás. Az alpolgármester kétévnyi tiszteletdíjának köszönhetően márciusban egy székesfehérvári vállalkozás végezte el a munkálatokat.

A 2,7 millió forintos szerkezet alkatrészei mindössze két nap alatt kerültek a helyükre. Az ipari alpinisták először felszerelték a számlapokat, valamint a mechanikus szerkezetet, a második nap pedig a kongatót építették be a toronyba. Ezen kívül ledes világítást kapott az óra, így a késői órákban is láthatóvá válnak a mutatók.

– A lakosság részéről kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk. Mindenki örült a beruházásnak – mondta el lapunknak Tácsik Attila polgármester.

Simonyi-Molnár Balázs atya a vasárnapi szentmisén mondott köszönetet az elvégzett munkálatokért. A Keresztelő Szent János templom a belső renoválást, a szobrok és a festmények felújítása után az óraszerkezet működésbe lépésével vált teljessé.

Walczer Patrik/24 Óra

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt