2020. március 24. kedd

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe – Slachta Margit 100 éve került be a Parlamentbe

Az ünnep megváltásunk kezdetét, Mária Istenanyaságát állítja elénk. Az angyal egy jelentéktelen városban bejelenti Jézus foganását és születését, és egy ismeretlen lány, Mária szívében megfogan az Ige. Isten egy gyenge nőre bízza Fia életét, az élet titkát.

Nekünk, szociális testvéreknek sajátos ajándék, hogy 100 évvel ezelőtt éppen ezen a napon, március 25-én választották parlamenti képviselővé Magyarországon az első nőt, Slachta Margitot, Társaságunk alapítóját.


Egy nő – 160 férfi között

Ahogy első parlamenti felszólalásából kiderül, Slachta Margit nem keresett magának politikai pályát a politika kedvéért. A mandátum segítségével „a társadalom kínosan égető sebeit” akarta enyhíteni, megindítani a népgondozói munkát a kerületében, sőt országos méretekben is. „Politikai” programja az egyén és sok ezer család boldogabb életének segítése, „a boldogságnak a képviselete” a Parlamentben.
Az árva közügyek anyjává kívánt válni. Meggyőződése volt, hogy az életadás és új rügyfakadás – a családban és az államéletben is – a nő szívéből fakad.

Egy gyenge nő, aki a hite és a rábízottak miatt képes volt szembeszállni kora mindkét pusztító ideológiájával, és több ezer üldözött életét megmenteni. Fogadalmas szerzetesként sem „hagyta el a világot”, hanem igyekezett azt keresztény kultúrával áthatni. Harcolt az igazságért, kutatta a bajok okát és törekedett azok megelőzésére. Korszerű szociális képzőt állított fel, mozgalmakat szervezett. Tevékeny és mélyen imádságos ember volt. Szóval, tettel, tollal, védte és Isten irgalmába ajánlotta az életet.

Talán nem véletlen, hogy éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony napján választották először képviselővé.

Németh Emma

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt