2023. december 31. vasárnap

Év végi hálaadó szentmise az esztergomi bazilikában

Szent Szilveszter pápa ünnepén év végi hálaadó szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban. Török Csaba plébániai kormányzó pedig lelkipásztori beszámolót tartott a mögöttünk hagyott esztendőről.

„Nem volt könnyű vagy gondoktól mentes ez az év, ám a közösség hite, szeretete, kiállása, segítőkészsége, emberi közelsége és jóságának megannyi jele mindannyiszor új erők, új tervek, új nekiiramodás forrása lett” – jegyezte meg Török Csaba majd ismertette az elmúlt tizenkét hónap legfontosabb adatait.

 

Kiemelte: „A bazilika felújításának egyik legkomplikáltabb esztendejét zárjuk. Elkészül a teljes tetőzet, a nagy kupola külső és belső felújításának a java, bár további munkálatokra még szükség van. A két torony külső és belső felújítása zajlik, ahogy a főtemplom kövezetének megújítása, részleges cseréje is. Mi várható 2024-ben? Januárban három hétre le kell zárnunk a templomteret a kövezet egybecsiszolása okán. Ekkor kerül beemelésre az új szembemiséző oltár és ambó is. Ezt követően visszaépülnek a stallumok, a szentélyberendezés. Az állványzat lebontása után a kupola teljes pompájában tárul elénk.

 

Zajlik a világítás és a hangosítás új rendszerének telepítése. Húsvétra ünnepi harangzúgást várunk. Az esztendő során megkezdődik az orgonaház visszaépítése. A hangszer reményeink szerint 2026-ban lesz befejezett, megszólalásra kész állapotban.”

Fotó: Mudrák Attila

Képgaléria

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt