2018. március 10. szombat

Böjttel készülünk a húsvétra

Interjú Horváth Zoltán esperessel, az újpesti Egek Királynéja-templom plébánosával

- A kereszténység egyik nagy ünnepére, húsvétra a böjttel készülünk. Mi a szerepe, jelentősége ennek az önmegtartóztatásnak?

A nagyböjt indítása, hamvazószerda (melynek időpontját a húsvét előtti szent 40 nap, plusz a 6 vasárnap határozza meg) idén február 14-re esett. A mai embernek talán kicsit hosszúnak tűnik ez az időszak, de megvan a sajátos varázsa, értékrendje annak, hogy böjttel, visszafogottsággal, lelki befelé fordulással hogyan lehet önmagunkhoz, s utána Istenhez is közelebb kerülni. Magyarországon a katolikusoknál a böjt az 1960-as évek óta a korábbihoz képest szinte csak jelképes. Az egyénre van bízva, hogy hogyan lesz visszafogottabb ebben az időszakban. Amikor a böjtöt meghatározták, akkor étel-italban nem volt még olyan választék, mint most, nem volt mirelit áru. Téli időszakban nem volt zöldség, gyümölcs, illetve nem volt még tv, internet - ezekben nem lehetett visszafogottságról beszélni. Ehhez képest a világ rengeteget változott. A mai világban már minden könnyen elérhető ételben, italban, szórakozásban, így a kereszténynek saját magán múlik, hogy tud-e olyan alkalmat, helyet, időt találni, amikor lemond ételről, italról, szórakozásról, házaséletről, buliról, hogy a felszabaduló időt, energiát, pénzt azt tudja-e pozitív célra fordítani, odaadni a szegényeknek. Megpróbál Istenhez közelebb kerülni azzal, hogy valami felesleget lehánt önmagáról, van ideje, energiája a lelki dolgokra jobban odafigyelni.

- Mennyire segít a húsvétra való lelki felkészülésben a böjt?

Ha komolyan tesszük, akkor nagyon sokat segít. Vannak kis naptárak, kalendáriumok, amelyekben vannak napi idézetek, „jóelhatározások”, amiket meg lehet tenni. Nem csak orvosilag jó, amikor valaki böjtöl és eljut a fizikai éhségig, amikor nem arra figyel, hogy mi lesz az ebéd, vagy a vacsora. Ilyenkor rájön az egyszerűségre. Például hogy a sima pirítós kenyér, vagy egy nagyon egyszerű krumplis tészta is milyen finom tud lenni és nem kell bonyolult, drága ételekre költeni. Ugyanígy lehet visszajutni a lelkünk egyszerűségéhez is. A rengeteg reklám a fogyasztásra ösztönöz bennünket, a böjt pedig megpróbál a szomjúságra nevelni. Hogy szomjúhozzunk a jóra, az igényességre, a belső értékekre. Mindenkinek a saját útját kell keresni, ami egy belső békéhez, boldogsághoz elvezethet.

- Ebben az időszakban a templomban is másképp zajlanak a programok?

Igen, ilyenkor ott is az egyszerűsítés a meghatározó. A zenében, az énekek egyszerűségében, az oltárdíszítésben. A miseruha színe ilyenkor az egyszerű lila – na, nem az Újpest lila-fehér színe miatt – hanem mivel a katolikus egyházban ez a szín a bűnbánat jelképe. Ebben az egyszerűségben is van valami nagyszerű. Olyan, mint például az, hogy nem szívesen élnék egy sivatagban, de jó odamenni, megnézni, vagy egy képet látni róla, mert az az egyszerűség egész más visszatekintést ad a világra, jobban lehet értékelni azokat a dolgokat, melyek amúgy elsikkadnának a mindennapjainkban.

pj/Újpesti Napló

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt