2018. március 16. péntek

Bákón és a Batthyány téren át érkezett Pestszentimrére az új plébániai kormányzó

Felelősségteljes döntések várnak Gábor atyára

 

Közel egy hónapja, február 26. óta új kormányzója van a pestszentimrei Szent Imre Plébániának. A 34 éves Bálint Mihály Gábor – Gábor atya – a Batthyány téri Szent Anna Plébániáról érkezett, ahol két és fél évet szolgált káplánként. Március 4-én szentmise keretében Erdő Péter bíboros mutatta be Bálint Mihály Gábort a híveknek. Az atyát az első benyomásairól és a terveiről kérdeztük.


Ön használta a szót, hogy rendetlenség van most a paplakban… A kíváncsiskodó azt szűrheti le ebből, hogy munkálatok előtt állnak.

– Igen, ennek a jeleit láthatja, mert némileg átalakítjuk a plébánia kertjében lévő paplakot, de erről bővebben inkább majd akkor, amikor már látszik a munkák eredménye.

Nem sok ideje lehetett még arra, hogy megismerkedjen Pestszentimrével…

– Tényleg nem, de azt már tudom, hogy a katolikusokon túl reformátusok, evangélikusok és baptisták is vannak a Nemes utcában, közel egymáshoz.

„Szerződéses” atya

Kérem, mondjon valamit önmagáról. Ez azért is lehet érdekes, mert ugyan a Batthyány térről érkezett, de nagyon is távol született Magyarországtól.

– 1984-ben születtem a romániai Bákó megye székhelyén, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 140 ezres Bákóban, s hét éve, 2011-ben szenteltek pappá. Ezt követően három évig káplán voltam egy Butea nevű településen, majd egy évet Oteleniben szolgáltam. Egy, a román és a magyar katolikus egyház között kötött szerződés keretében 2015-ben helyeztek át Magyarországra, a Szent Anna-templomba, ahol ugyancsak káplánként tevékenykedtem.

Helycsere

A kerületbe már úgy érkezett, hogy előrébb lépett, hiszen a Szent Imre- templom plébániai kormányzójává nevezte ki Erdő Péter.

– A bíboros személyesen hívott fel, akkor értesültem az elképzeléséről, s természetesen örömmel mondtam igent a felkérésére. Február 26. óta vagyok itt, „helyet cseréltünk” Lak Gábor atyával, aki a Szent Anna-templomba ment.

Mivel a katolikus egyház szerződése keretében érkezett, gondolom, önnek is van szerződése.
– Igen, méghozzá három évre szóló, 2015-ben köttetett, és idén augusztusban jár le. Természetesen nem csak addig tervezek, mert szolgálni szeretnék itt, közösséget építeni. Terveim, elképzeléseim vannak. Pontosabban úgy fogalmazok, hogy legyenek tervek és elképzelések! Közösen a hívekkel, mert mindez csak velük, az ő segítségükkel valósítható meg.

A fiatalok felé

Mik hát azok a bizonyos tervek és elképzelések?

– Ha kezdhetem az építkezéssel, a legfontosabbnak a hittanterem megépítését mondom, rögtön ezután pedig a templom fűtését. Az sem hanyagolható el, hogy a képviselő-testület zavartalanul és teljes lélekszámmal működjön. Ami a lelki szolgálatot illeti, fontosnak tartom, hogy minden egyes hívünk felé figyelemmel forduljak, de megkülönböztetetten a fiatalok, a fiatal házasok felé. Valójában nem lehet teljes még a képem, de azt szeretném, ha minél többen látogatnák a szentmiséket, az alkalmakat, mert a lelki építkezés csak így képzelhető el.

Mi határozza meg imrei szolgálatának elkövetkező időszakát?

– A felelősségteljes döntések meghozatala.

Ők voltak, ő lesz

A Szent Imre-templomban 2004-től pontosan tíz éven át látta el a plébánosi feladatokat Gödölle Márton atya, akit Lak Gábor követett. Ő három és fél évet szolgált a Nemes utcában, s február 26-án váltotta fel őt az új plébániai kormányzó, Bálint Mihály Gábor. 

 

Sütő-Nagy Zsolt/Városkép

Esztergom-Budapest folyóirat

Esztergom-Budapest 2023/5. szám
Esztergom-Budapest 2023/4. szám

Összes folyóirat

Keresés

Az oldalon

 

Főegyházmegyei papok

Plébánia keresése

A főegyházmegye intézményei

 


 







Adó 1%-a, Katolikus Egyház
Partnereink:




Új Ember bolt